Rahman Sagdati, predsjednik (BUK-a): “Prizrenska Župa može imati čak tri bošnjačke opštine”


U povodu sutrašnjeg poziva predsjednice NDS-a, Emilije Redžepi svim bošnjačkim političkim subjektima na Kosovu u vezi zajedničkog nastupanja i trenutne bošnjačke političke scene, odnosno Bošnjaka Kosova i dobijanja njihovih zagarantovanih bošnjačkih opština te ujedinjenju svih bošnjačkih političkih subjekata, naša novinarska ekipa je tim povodom, posjetila Rečane, buduću i prvu, narodski rečeno, bošnjačku opštinu na Kosovu, te porazgovarala sa predsjednikom bošnjačke stranke Bošnjačke unije Kosova (BUK), gospodinom Rahmanom Sagdatijem koji, između ostalog ističe:

“Hvala vama i vašoj redakciji što uvijek pratite aktuelnosti našeg bošnjačkog naroda ovdje u našem prelijepom Rečanu. Selamim sve vas, počevši od vaših čiatalaca, a poseban selam upućujem našoj dijaspori. Poenta moje priče se sastoji u tome da mi nismo, kao stari bošnjački politički subjekat dobili poziv od strane NDS-a, tj. gospođe Emilije Redžepi za sutrašnji skup svih bošnjačkih političkih subjekata sa Kosova, no iako nismo pozvani mi ćemo doći jer smo svi mi, ne samo ispred SDA već i u prošlosti imali slične ili iste stavove da se moramo udružiti kako bismo postigli zajedničke ciljeve za budućnost i opstanak bošnjačkog naroda na Kosovu. Što se tiče samog “BUK”-a kojeg predstavljam ja sam predstavnik jedinog bošnjačkog političkog subjekta koji živi i radi u Župi, u Rečanu, te iz prve ruke mogu vidjeti kako se živi i kako opstaje naš bošnjački narod na ovim prostorima. Samim tim, mi želimo ovdje imati svoju, tzv. Župsku Partiju koja će predstavljati sve nas jer od ovih drugih naših, bošnjačkih predstavnika (čast izuzecima), iskreno rečeno, nema ništa. Naša Prizrenska Župa sa svim svojim kapacitetima, ekonomskim, infratrukturnim, sportskim i slično, ima uslova ne samo za jednu bošnjačku samostalnu opštinu već za njih tri. Uzmimo primjer da sela poput Gornjeg i Donjeg Ljubinja sa Drajčićima mogu sačinjavati jednu opštinu, pa onda Mušnikovo, Rečane i Planjane i drugu opštinu te ostala sela Župe, ali i Podgore popu sela Ljubižde, Skorobišta i Novog Sela koja bi činila našu treću opštinu i sve je jasno šta želim reći, tj. imamo uslova za pomenute opštine, ali nemamo adekvatnih bošnjačkih političkih lidera kao što smo bili mi, iz prve one generacije nakon ratnih zbivanja na Kosovu te se nadam da će, bar zbog budućnosti naše djece, biti mnogo bolje u nekim narednim godinama. Dakle, otići ću na taj skup bošnjačkih političkih lidera te vjerujem da ću imati šta da kažem”, istakao je Rahman Sagdati, predsjednik bošnjačke političke stranke “BUK” iz Rečana, kraj Prizrena čiji je krajnji cilj dobiti bošnjačku opštinu po svaku cijenu.

Da li će se ti njegovi, ali i naši “snovi” ispuniti ostaje da se vidi na nekim novim kosovskim lokalnim izborima jer od ovih sadašnjih bošnjačkih političkih lidera (čast izuzecima) teško da možemo ići naprijed.

Nadajmo se da nismo u pravu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala balkanplus.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.