Kako do vize za Kosovo: Lakše je otići do Londona (VIDEO)


U autobusu na putu za Prištinu bila je Nerma Turić, reporterka N1, a razlog je bio odlazak medija i civilnih organizacija na trodnevni sastanak na Kosovu na temu kretanja u regionu. Vizni režim u Kosovu je jedan od najstrožijih na svijetu, a ukoliko građani BiH žele na Kosovo po vizu moraju ići ili u Zagreb ili u Skopje.

Benjamin Bajramović ispred Docukina, jednog od organizatora ovog sastanka kazao je da će događaj praćen i nizom panel diskusija, razmjenom iskusatava naših građana i svim problemima s kojim se susreću u radu.

Težak proces dobijanja vize za Kosovo dosta otežava razmjenu kulturnih i ostalih dobara između građana BiH i Kosova. Proces dobijanja vize je kompleksan, i traje do dva mjeseca, a podrazumijeva i već pomenuti odlazak u Zagreb ili Skopje.

Leila Bičakčić, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo također je na putu za Prištinu, a istakla je da je za novinare jako problematično otići na Kosovo, zbog već ranije pomenutih razloga.

Smatra da je ovo mal region, sa sličnim temama – a proces dobijanja vize, tačnije vremenski okvir od dva mjeseca za novinarstvo je katastrofalan, jer tema i priča mogu lako propasti, a Kosovo je samo par sati udaljen od BiH.

Na iste probleme nailaze i kulturni radnici, Asja Makarević sa Sarajevo Film Festivala, te Nihad Kreševljaković iz Sarajevskog ratnog teatra.

Makarević, koja je menadžerica projekta Sarajevo Talents koji okuplja mlade i talentovane filmske radnike iz regije, kazala je da je taj dio programa SFF-a imao samo 11 učesnika sa Kosova.

Taj broj bi morao biti veći, a najveća prepreka je svakako viza, zbog koje mnogi mladi ljudi sa Kosova ne mogu doći na najveću filmsku smotru u regiji.

Makarević je kazala da upravo zbog toga što broj filmaša sa Kosova na SFF-u mora biti veći, danas i i de na Kosovo u želji da se to promijeni.

Stav Nihada Kreševljakovića je taj da su umjetnici marginalizirani od početka, a diskiriminaciji su automatski izloženi i građani Kosova.

SARTR je u prošlosti radio nekoliko puta sa predstavnicima sa Kosova, a u jednoj predstavit su zajedno sa Londonom i Kosovom bili u koprodukciji.

“Lakše je otići u London, nego na Kosovo”, kazao je a faktor viza je svakako najkomplikovaniji.

“Ukazivali smo na to da smo mi Bosanci u prošlosti prošli brojna ponižavanja u redovima za viza, a umjetnici i kulturni radnici bi trebali imati slobodniji vid kretanja”, pojasnio je.

Jedan od osnovnih zadataka trodnevnog sastanka na Kosovu je svakako iznalaženje rješenja za ovaj problem.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.