Kosovo traži od Srbije da otvori vojnu arhivu kako bi se pronašli nestali Albanci

„Otvaranje arhive vojske i policije Srbije mogu (nas) dovesti do masovnih grobnica“, rekao je Prenk Gjetaj, predsjednik komisije za nestala lica Vlade Kosova, na konferenciji za novinare u srijedu.

Gjetaj je dodao da komisija namjerava da zatraži pomoć i od međunarodne zajednice, kako bi dobila vojne satelitske snimke koji takođe mogu pomoći u lokalizovanju masovnih grobnica.

On je nekoliko puta ponovio da je pomoć međunarodne zajednice neophodna kako bi se rasvjetlile sudbine više od 1.600 nestalih lica, koja se nakon rata na Kosovu i dalje vode kao nestala.

“Još uvijek postoje masovne grobnice“, istakao je on.

On je dodao da će komisija i forenzički tim Misije EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) raditi zajedno kako bi sastavili spisak lokacija potencijalnih masovnih grobnica.

Gjetaj, koji vodi dijalog između Kosova i Srbije o nestalim licima, izjavio je da Priština čeka da se nastave iskopavanja na masovnoj grobnici Križevac u oblasti Raške na jugu Srbije, koja su prekinuta zbog loših vremenskih uslova.

Priština sumnja da postoji masovna grobnica u Križevcima, blizu mjesta gdje su 2014. godine ekshumirani posmrtni ostaci više desetina kosovskih Albanaca ubijenih u ratu 1998–1999.

Komisija smatra da postoji potreba za memorijalnim centrom gdje bi se se konzervirala i postavila odjeća i drugi predmeti koje su za sobom ostavile nestale osobe koje su identifikovane.

“Oni (odjeća i druge stvari) su u lošem stanju”, rekao je Gjetaj.

On je dodao da će komisija tražiti od misije UN-a na Kosovu, UNMIK-a, kontejnere za čuvanje svih stvari dok ne bude gotov memorijalni centar.

Gjetaj je rekao da su do sada na Kosovo vraćeni posmrtni ostaci 902 žrtve, pronađeni u masovnim grobnicama u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.