Napadnut novinar portala “Veriu.info”


Osudivši napad, reagovali su šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Žan Klod Šlumberže i predstavnica OEBS-a za slobodu medija, Dunja Mijatović. Šlumberže je pozvao organe za sprovođenje zakona i opštinu Južna Mitrovica da preduzmu, kako je saopšteno, odgovarajuće mjere.

Gazmenda Morinu su, kako navodi, fizički napali i više puta udarili metalnom šipkom nekadašnji odbornik Skupštine opštine Južna Mitrovica iz redova Demokratske partije Kosova Nexhat Dedija i Labinot Krasniqi, a nakon više njegovih kritičkih tekstova o upravi Trepče u Južnoj Mitrovici.

Ipak, i Tmava i Dedija su u međuvremenu demantovali da imaju veze sa napadom, odnosno da su učestvovali u napadu.

Od napada na novinara su se distancirali i pokret Samoopredjeljenje i Alijansa za budućnost Kosova, a osudili su ga Žan Klod Šlumberže i Dunja Mijatović, kao i predsjednik opštine Južna Mitrovica.

“Snažno osuđujem ovaj napad. Trebalo bi da novinari imaju mogućnost da slobodno i bezbjedno rade, bez obzira na temu kojom se bave,” istakao je Šlumberže, dodajući da je zadatak novinara da istraže sva pitanja od javnog interesa, a obaveza javnih službenika da budu odgovorni.

A Dunja Mijatović je istakla da je “napad na novinara napad na društvo u cjelini” i dodala:

“Fizička bezbjednost je osnovni preduslov kako bi pripadnici medija mogli da rade svoj posao. Ovaj incident mora da se brzo istraži i počinioci privedu pravdi.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.