Ministar Jevtić u Prizrenu: Moguć povratak raseljenih na Kosovo

U Prizrenu smo uspjeli da izgradimo 19 kuća, u ovoj godini planiramo da izgradimo još sedam, za ukupno 90 onih koji su se vratili ili su u procesu povratka, rekao je Jevtić.

Ove brojke govore da se još, ne samo u Prizrenu, nego u većem djelu Kosova, nije vratio dovoljan broj onih koji treba da se vrate, naglasivši da u ovom gradu nema bezbjednosnih problema.

Jevtić je upozorio na problem prodaje srpske imovine i na činjenicu da je veliki broj Srba prodao imanja, naglasivši da oni koji nisu prodali imovinu i kojima se ovih dana obnavljaju kuće su primjer da je poslije 16 godina povratak moguć.

U Prizrenu je proslavljen Dan Svetog Save u znak sjećanja na prvog srpskog prosvetitelja i prvog srpskog arhiepiskopa, a svijetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Sv. Đorđa u ovom gradu služio je episkop raškoprizrenski Teodosije.

Službi pored malobrojnih srpskih vjernika iz ovog grada i učenika prizrenske Bogoslovije “Ćirilo i Metodije” prisustvovao je i ministar Jevtić i oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević.

Praznik Svetog Save jedan je od najvecih hramovnih i porodičnih praznika, svetkuju ga mnoge zanatlije, a proglašen je i za školsku slavu.

Nakon liturgije Jevtić i Pavićević su u pratnji Tedosija posetili prizrensku Bogosloviju gdje je upriličena svečanost povodom današnjeg praznika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.