Datumi za slavlje a ne za proteste: Održavanje protesta na dan nezavisnosti Kosova je igra sa građanima

Opozicija je odlučila da na Dan nezavisnosti Kosova, 17. februara zakaže novi protest.

Tako je prethodno postupila opozicija i 28. novembra na Dan alabanske zastave.

“Mislim da je to igra sa osjećanjima građana. To je stvaro nerazumno, jer 28. novembar i 17. februar su dani za slavlje. Ti datumi ne treba da se mješaju sa drugim aktivnostima”, rekao je Beqiri. Prema njegovim riječima, organizacija protesta kad se obilježavaju značajni datumi ima jasan cilj da na njima učestvuje što veći broj građana.

“Međutim, to ne znači ništa. Mislim da simbolika održavanja protesta na ove datume nije najbolja, ali je to njihova stvar”, kazao je Beqiri.

I politički analitičar Imer Mushkolaj je protiv održavanja protesta u vrijeme obilježavanja značajnih historijskih datuma i ocijenio da na taj način opozicija nastoji da dokaže da može da skupe na hiljade građana a ne da protestuju u cilju obaranja vlade.

“Sve zavisi od toga šta je pravi cilj opozicije. Želi li da pokaže vladi koliko ljudi može skupiti ili stvarno želi da protestima natjera vladu da podnese ostavku. Zakazivanje protesta za 17. februara više ostavlja utisak da je opozicija zainteresovana da pokaže da može da skupi na hiljade građana nego da stalnim organizovanjem protesta natjera vladu da podnese ostavku”, rekao je Mushkolaj.

Kako su juče saopštili predstavnici opozicije, cilj protesta koji će biti organizovan 17. februara je, pored protivljenje sporazumima o asocijaciji – zajednici opština sa srpskom većinom i demarkacija granične linije sa Crnom Gorom, ostavka kosovske vlade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.