Smrt koja je potresla Kosovo: Od hladnoće u kući preminio Enis, beba od 3 mjeseca


Sabina Asani, ožalošćena zbog smrti njenog sina Enisa, moli da im se dodjeli jedna kuća u mahali Kolonia, da bi spasili drugu stariju djecu.

“Malo drva sam dobila od komšije, i grijalicu takođe. Imam još troje djece, hladno je, a nemamo hranu ni piće. Najmlađi je bolestan od pluća. Ne želim da mi i ona ovako odu, nedaj bože. Ove kuće koje su u Koloni, molim da mi jedna ostane samo za mene i djecu. Ako ne, sve što se desi ostaloj djeci, odgovornost će snositi Mimoza Kusari-Lila”, kaže Enisova Majka.

Ona kaže da je pet puta išla u opštinu da traži pomoć, ali niko joj nije izašao u susret. I Enisov otac, Ali Manxhuki kaže da je uzrok smrti njegovog sina hladnoća i loši uslovi.

“Izlazim rano, vraćam se kasno, da bi zaradio 2-3 eura. Sinu se pogoršala situacija, bio sam da tražim 10 eura da ga odnesem kod ljekara, nisam našao. Pa sam ga tako odnio u bolnicu. Kad stigli tamo, on je već davao dušu. Preuzeli su ga doktori a zatim su mi rekli da je umro”, rekao Manxhuki.

Rekao je da su ostalu djecu odveli u komšiluk, pošto su bolesna i nemaju uslove za život.

Porodica Manxhuki živi u staroj kući koja se iz dana u dan ruši. Dok u naselju “Ali Ibra” u Đakovici živi veliki broj Roma u teškim ekonomskim uslovima. Prije nekoliko godina opština Đakovica je izgradila nekoliko kuća, ali postoji još mnogo porodica koje žive u veoma teškim uslovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.