Euobserver: Destabilizacija na Kosovu u rukama političara

Prema pisanju “Euobservera”, neke EU diplomate sumnjaju da je zamjenik premiera Hashim Thaçi, “koji kontroliše aparat pravde na Kosovu, dozvolio da situacija izmakne kontroli u nadi da će strah od nestabilnosti potaknuti zapadne zemlje da stanu u njegovu odbranu”, prenosi portal “KosovaPress”.

“Euobserver” je podsjetio na intervju od pre godinu dana s Thaçijem, u kojem je on odbio da komentariše izjveštaj bivšeg švicarskog senatora Dika Martija, u kojem je povezan s trgovinom organa za vrijeme rata na Kosovu. U saopštenju Vlade Holandije oko uspostavljanja Specijalnog suda u Hagu, stoji da je Specijalni sud osjetljiva tema na Kosovu.

“Ovo je osjetljivo pitanje na Kosovu. Potencijalni osumnjičeni se mogu vidjeti iz slojeva kosovskog društva kao borci za slobodu, a svjedoci se na Kosovu mogu osjećati uplašenim”, stoji u zvaničnom saopštenju.

U međuvremenu, ministar pravde Holandije, rekao je da je ovaj Sud “dobra prilika kako bi se osiguralo da pravda na kraju bude uspostavljena i odgovorne ljude za greške koje su napravili dovede pred lice pravde.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.