Evo šta je penzionerima Kosova potrebno za apliciranje za povećanje penzija koje počinje 18. januara!

Direktor Penzionog Fonda iz opštine Uroševac, Elez Sallahu je izjavio da su posljednjih dana imali veliki broj penzionera u kancelarijama koji su zainteresirani za proceduru oko povečanja penzija.

Direktor Sallahu navodi da je još uvijek rano jer zvanična procedura apliciranja počinje 18. januara ove godine.

“Interesovanje je veliko, a to se primjeti ovih dana ali je procedura još uvijek na početku tako da bi penzioneri trebali posjedovati dokumenta kao što su sertifikat o prebivalištu, kopiju lične karte i diplomu srednje škole, ili visokog obrazovanja, sva ta dokumenta moraju biti original ili bar verifikovana kopija”, izjavio je Sallahu, a prenosi Kosova Press.

Sa druge strane, penzioneri se raduju povećanju penzija, posebno oni koji su završili fakultete ili imaju druge akademske titule.

Penzioner, Sahit Sallihu, bivši profesor albanskog jezika i književnosti je izjavio da je ovo povećanje zaista dobrodošlo ali je i dalje malo jer je sa tom penzijom vrlo teško napuniti mjesečnu korpu jer su potrebe mnogo velike.

“Ne znam koliko će povećanje biti, ali sa 250 eura kako se spekuliše se ne mogu ispuniti naše potrebe i potrebe naših porodica. Plus ovo povećanje je zakasnilo a ljudi su doista siromašni. U ovim povećanjima se čak ne uzima niti radno iskustvo jer sam ja radio 43 godine u obrazovanju a za to nema nikakvih benificija”, kaže Sallihu.

On je još naveo da je prema određenim kategorijama penzionera izvršena nepravda jer su penzije invalidima ostale i dalje veoma niske.

U opštini Uroševac je trenutno preko 3.270 penzionera sa odgovarajućim doprinosom, a zvaničnici navode da će isplata penzije ići retroaktivno od 1. januara ove godine.

Zvaničnici takođe navode da je jedini uslov bio da penzioneri do 1999. godine imaju minimum 15 godina radnog iskustva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.