Trikovi stručnjaka: Kako u 2016. imati više novca

Bogatstvo je gotovo svima negdje na listi stvari koje bi najviše željeli u životu, jer sadašnji način življenja jednostavno zahtijeva priličnu količinu novca kako bi osoba ispunila ciljeve, snove i želje. Naravno, ako ste poštena osoba, nije  baš jednostavno doći do više novca.

U takvim situacijama u pomoć stižu finansijski stručnjaci, koji uz sljedeće savjete garantiraju da ćete u predstojećoj 2016. imati više novca, i ako budete isto zarađivali.

Izbjegavajte bankomate koji ne pripadaju vašoj banci. Malo pomalo, i skupi se fina cifra provizije koju plaćate.

Svaki dan kafa, doručak, grickalice. Pokušajte sabrati koliko vam novca mjesečno ode na takve stvari na poslu. Još ako pušite, na kraju mjeseca će vam se zavrtjeti u glavi od količine potrošenog novca. Jednostavan savjet je – ponesite doručak od kuće i prestanite pušiti.

Pratite koliko novca trošite. Neka vam to bude eksperiment za ovaj mjesec ili 30 dana. Od danas svaki dan zapišite svaku marku koju ste potrošili i na šta, uzimajte sve račune u trgovinama, na kioscima… Na kraju mjeseca napravite analizu.

U trgovinu idite s popisom. Pogledajte šta vam nedostaje, razmislite što vam još treba za hranu u sljedećih nekoliko dana, napravite popis i pokušajte izaći iz supermarketa samo sa stvarima s listića. “Akcije” preskočite.

Samo ove četiri stavke napravit će čudo za kućni budžet, a tokom narednog mjeseca sigurno će vam pasti na pamet još neke stvari na kojima možete uštedjeti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.