Mahir je dijete u ćošku koje je u svima nama

Tišina. Nevjerica. Sram. Tuga. Bijes. Nemoćnost.

Hvatate se za dah pokušavajući pronaći objašnjenje, hiljadu zašto visi u zraku, ali nijedno zato ne uspijeva isplivati na površinu. 

Zašto su mu to uradili? Zašto ne vide razliku između dobra i zla? Zašto nešto što je jednima očito, drugima je potpuno strano? Zašto mislimo da će se sve samo od sebe riješiti? Zašto se ne probudimo iz ove kome? 

Buđenje nije stvar samo protesta koji u BiH podrazumijevaju višesatno zviždanje i urlanje iako većina ne zna zašto je tu. 

Ono buđenje koje nam je istinski potrebno kreće iz našeg sopstvenog duha – spoznaja da neće biti bolje ako se ne zagledamo u sebe i oko sebe. 

Ne morate se zaputiti prema Vladi sa bakljom i glogovim kolcem. Ne morate čak ni napraviti plakat sa natpisom “Dosta nam je”, “Lopovi” i slično. Ne morate objavljivati revoltne statuse na Facebooku, prisustvovati plenumima niti potpisivati bilo kakve peticije.

Prvo, daću vam jedan savršeno dobar razlog za buđenje – Mahir. 

Mahir nije samo 14-godišnji dječak kojeg su njegovi vršnjaci zlostavljali i koji je prekinuo svoj život, jer ga je sopstvena tišina gušila. 

Mahir nije samo ime i osoba. Mahir nije jedinstveni matični broj. Mahir nije samo učenik jedne škole. 

Mahir je ono što zaboravljamo dok se okupiramo preživljavanjem od prvog do prvog.

Mahir je uvijek ono dijete u ćošku koje je u svima nama.

Da bi se probudili moramo shvatiti da borba počinje između vaša sopstvena četiri zida. Sva dobra i zla svijeta potiču odatle, jer je svako dijete odigralo određenu ulogu tokom postojanja čovječanstva.

Postoji milion savjeta za ispravan odgoj djeteta, ali postoji samo jedan univerzalni pristup – naučiti ga da pruža i prima ljubav.

Tu, u ta četiri zida vašeg doma, se prva i najvažnija borba vodi, tu stvarate ljude. Sve ono što će nas lomiti ili radovati u budućnosti se stvara tu. Svaki vaš osmijeh i bol. Svaka ukradena novčanica iz budžeta države je tu, svaki govor mržnje, nacionalizam, rasizam, netrepeljivost, ubistvo. Sve što se dešava u svijetu izvire iz tog stuba društva – porodice. I iako porodica  nije jedina stvar koja oblikuje pojedinca, od nje zavisi širina njegovih krila i veličina njegovog srca.

Ne dozvolite da vaša djeca budu ona koja ubijaju Mahira u svima nama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.