SAD: Granica s Kosovom već je po Ustavu iz 1974.

GRANICA

“Ta osnova razgraničenja je korišćena 2007. u Sveobuhvatanom prijedlogu za rješenje statusa Kosova Martija Ahtisarija i 2008. u Ustavu Republike Kosovo”, istakli su iz ambasade.

Podsjetimo, Skupština Kosova je prije nekoliko mjeseci usvojila rezoluciju kojom se traži da granica sa Crnom Gorom bude ona koja je određena Ustavom iz 1974, smatrajući da bi na taj način “povratila” više od 2,4 hiljade hektara od Crne Gore, za koje neke opozicione partije u toj zemlji smatraju da pripadaju Kosovu.

Ipak, kako su naglasili iz Stejt Departmenta, nakon osvrta na karte od 1940. do danas, uključujući i one koje koristi Komisija za obilježavanje granica, Stejt Department je utvrdio da nedavno razgraničenje već blisko prati granicu definisanu Ustavom iz 1974.
“Granice prikazane od 2008. se podudaraju s onima predloženim 2015. do detalja. Napominjemo da je zaključenje Sporazuma o demarkaciji granice uslov EU za liberalizaciju viznog režima i predstavlja važan korak u putu Kosova ka evropskim integracijama”, navodi se u saopštenju ambasade SAD.

 Takav stav je pozdravio i ministar spoljnih poslova Kosova Hashim Thaçi, koji je na svom Tviter profilu napisao da je ambasada SAD potvrdila tačnost linije razgraničenja Crne Gore i Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.