Jahjaga u Švicarskoj: Kosovo je pogođeno ekstremizmom

“Obuhvatanje Kosova, kao jedne od država koje će od fondacije dobiti 25 miliona dolara, učinjeno je na moj zahtjev, kako bismo pritekli u pomoć zajednicama koje su u opasnosti od ovog fenomena unutar Kosova. Pristup ovom fondu stvoriće nova partnerstva i mogućnosti za različite inicijative, koje će pomoći osnaživanju građana u spriječavanju nasilnog ekstremizma”, dodala je Jahjaga.

Jahjaga u saopštenju poručuje da je Kosovo kao i mnoge evropske zemlje pogođeno ekstremizmom.

“Kosovo je pogođeno uticajem terorističkih mreža, koje promovišu jednu agendu nasilnog ekstremizma u zemlji i van nje, u obliku učestvovanja u tuđim ratovima i drugim terorističkim postupcima. Jučerašnja hapšenja, rezultat su bliske saradnje policije Kosova i italijanske policije, a  to je najnoviji dokaz o veličini ovog problema i o prijetnji koju on predstavlja za sve nas”, kazala je Jahjaga.

U saopštenju se dodaje da je predsjednica Jahjaga u martu ove godine posjetila sjedište Globalne fondacije za angažovanje zajednica i obnovu u Ženevi, ali i da se sastala sa rukovodiocima ove organizacije u septembru tokom Generalne skupštine OUN-a u Nju Jorku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.