Sjedište Samoopredjeljenja pod policijskom blokadom, povrijeđen gradonačelnik Prištine (VIDEO)

U drugim djelovima Prištine, gdje je danas u centru grada održan protest opozicije, je mirno.

Kako prenoe mediji sa lica mjesta, policija je u jednom trenutku povrijedila i gradonačelnika Prištine Shpenda Ahmetija, koji je funkcioner Pokreta Samoopredjeljenja.

Sve ulice oko sjedišta te stranke su blokirane, a prema procjeni novinara, u toj akciji učestvuje oko 300 policajaca. Sve je blokirano, svi prilazi ka sjedištu Samoopredjeljenja su blokirani, a policija je raspoređena u više kordona. 

Postavljena su i vozila za razbijanje demonstracija, kao i kola hitne pomoći. 

Za sada, osim skandiranja pristalica Samoopredjeljenja i periodičnih sukoba, nema većih incidenata. 

Interesantan detalj je da je jedna demonstrantkinja policajcu pod štitom i sa fantomkom na licu ponudila flašicu vode koju on nije htio da uzme, ali ju je ona zatim ubacila iznad štita. 

U samom centru Prištine, ispred zgrade institucija priprema se proslava Dana albanske zastave koju ogranizuje lokalna vlast. 

Na glavnom gradskom šetalištu je mirno, kao i u svim drugim djelovima grada, osim na potezu oko sjedišta Samoopredjeljenja. 

Samoopredjeljenje je današnji protest, zajedno sa Alijansom za budućnost Kosova i Incijativom za Kosovo, kao i ranije, organizovalo jer se protivi primjeni briselskih sporazuma, a posebno formiranju Zajednice srpskih opština. 

Poslanici te stranke takođe već mjesecima kosovski parlament blokiraju ispadima, bacanjem suzavca, tražeći da Priština odustane od sporazuma iz Brisela.

Pogledajte video:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.