Kosovo primljeno i u Evropski gimnastički savez


“Skupština je potvrdila prijem dva nova saveza: Kosova (KOS) i Bosne i Hercegovine (BiH), čime je broj zemalja članica Evropske gimnastičke unije dostigao 50,” saopštio je ovaj kontinentalni savez.

Vijest je u međuvremeno potvrdilo i kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, zajedno sa predsjednikom GSK-a, Besimom Halilajem.

Početkom ovog mjeseca, Kosovo je postalo i punopravni član još jedne sportske organizacije – Međunarodne rukometne federacije (IHF) .

Kosovo je do sada, pored gimnastike i rukometa, postalo punopravan član i u sportskim međunarodnim savezima atletike, odbojke, košarke, plivanja, ping-ponga, dizanja tegova, streljaštva, džuda, navigacije, modernog petoboja, boksa, vazduhoplovstva, tenisa, a prihvaćeno je da bude član sa ograničenim pravima u međunarodnim savezima rvanja, skijanja, tekvandoa, biciklizma i karlinga.

Narednog ljeta po prvi put će učestvovati na Olimpijskim igrama u Riju i to pod svojom zastavom. U junu je Kosovo učestvovalo i u evropskim igrama u Bakuu iako ni Brazil, ni Azerbejdžan do sada nisu priznali Kosovo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.