Ujesto da tražite, kreirajte svoj posao na Kosovu uz podršku investitora iz inostranstva


Prema podacima Agencije za statistiku Kosova 35, 3% mladih je nezaposleno, a  jedan od razloga visoke stope nezaposlenosti je, prema riječima stručnjaka, strah od pokretanja privatnog posla.  

Miljana Bulatović je diplomirala likovna akademiju u Zvečanu sa prosječnom ocjenom 10, a može se pohvaliti i diplomom psihologa. I pored visokog obrazovanja, nije mogla da se zaposli u jednoj od struka za koju se školovala, zbog čega je rješila da pokrene sopstveni biznis-otvorila je umjetničku galeriju i kreatinvu radionicu u Sjevernoj Mitrovici koju sada pohađa 25 djece.

“Jednostavno sam shvatila da od tog sjedenja, ćutanja, i razmišljanja na tu temu šta bi mogao čovek da radi da obezbjedi sebi egzistenciju nema ništa, nego da je potrebno da to saznanje koje smo stekli, ako smo ga već stekli treba da nađemo put da ga realizujemo na drugi način od onog kako smo ga možda mi zamislili”, poručuje Miljana Bulatović.

Međutim, privatni preduzetnici su više izuzetak nego pravilo, jer se većina umjesto započinjanja sopstvenog posla, nada nekom sigurnom radnom mjestu.

„Problem je u mentalitetu svih zajednica na Kosovu, jer svi žele da rade na državnom poslu, zato što je lakše, imate određenu sigurnost i mali je rizik. Međitim, taj način razmišljanja je opasan. Ako neko želi da započne karijeru kao preduzetnik u privatnom sektoru na Kosovu, to nije lako“, kaže Aletin Berisha iz fondacije KOSBAN.

Privatni sektor je jedini koji može obezbjediti ekonomski rast i razvoj Kosova. Berisha naglašava da vladini programi podržavaju privatni sektor, ali i da bi ta podrška trebalo da bude veća. Postoji puno programa koji pružaju podršku preduzetnicima ili onima koji bi to željeli da budu.

„Dvije adrese koje preporučujem su Agencije za Strana Ulaganja i Podršku Preduzeća na Kosovu, na kojoj zainteresovani mogu da dobiju uputstva za početak poslovanja, mogu da  nabave sredstva ili čak da se povežu sa investitorima iz inostranstva. Takođe predlažem da kontaktirate našu agenciju KOSBAN koja finansira privatna preduzeća”, naglašava Berisha.

Prema podacima Agencije za registraciju biznisa Kosova, od 1. januara do 30. juna registrovano je 3.888,individualnih preduzeća dok je 846 ugašeno.Ukoliko želite da se okušate u privatnom poslovanju, firmu možete registrovati u Agenciji za registraciju biznisa Kosova, na čijoj internet strani možete pronaći sve potrebne informacije i uputstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.