“Sniženje”, “Totalna rasprodaja”: Koliko građani Kosova plaćaju popust?

Praznici nam uskoro stižu, a samim tim kupovna euforija. Kako se bliži kraj godine na skoro svim prodajnim objektima istaknuti su natpisi sa sniženjima koji mame potrošače da obave kupovinu po znatno nižim cijenama. Postavlja se pitanje koliko potrošači treba da budu obazrivi kada su ovakve ponude u pitanju.

„Nisu sve ponude sumnjive , nisu sve ponude zle prorode, međutim ima dosta među njima primjera da su one nerealne i da su i da su one u karakteru manipulativne prirode jer im je jedini cilj da upute potrošača do radnje, do marketa,do butika, a da unutra zapravo nema nekog sniženja, nego je ili igra cijena, podignuta je cijena da bi vještački spustili cijenu ili je neka druga vrsta malverzacije ili je ta roba isteklog roka“. kaže Selatin Kaçaniku, predsjednik nevladine organizacije “Potrošač”

Postoje mnogi marketinški trikovi za privlačenje kupaca, da li građani na to nasjedaju?

„Ja to ne pratim puno, vidim da sada pri kraju sezone ima sniženja i dosta tih reklamiranja. Za neke stvari su zaista realni popusti, ali to treba pratiti, treba ići po prodavnicama, ali prodavci ponekad znaju da budu i nerealni, ako ne budete pratili dosta dobro možete ponekad i skuplje platiti“, kaže jedan od anketiranih sagovornika iz Prištine

„Mislim da jesu, za naše podneblje mislim da jesu dobri popusti“,kaže sagovornica iz Gračanice

Trgovci koji žele da privuku što više kupaca, stavljaju sniženja čak i do 80%. Ističu da su sniženja realna i da se sve sprovodi u skladu sa zakonom.

„Mi planiramo sniženja na početku sezone, ali sniženja kod nas kao i u cijelom svijetu počinju krajem  godine, ali tokom cijele sezone mi imamo različite ponude. Imamo ponude plati 2 uzmi 3, imamo artikle od prošle sezone koje su na popustu od 50%. Najbolje bi bilo da uopšte ne bude popusta, ali  prilagođavamo se tržistu u kojem se nalazimo, pratimo evropsko tržiste. Inspekcija nas je posjetila nekoliko puta, ali mi smo imali realna sniženja“, ističe prodavac Hamir Buqoli.

„Sva sniženja su realna, ovdje nema ništa skriveno, sniženja imamo gotovo svake nedjelje za naše potrošače. Mi radimo po propisima poreske uprave, sva ta sniženja idu preko fiskalne kase. Sniženja imamo subotom i nedjeljom, tada imamo najviše mušterija, takođe i za praznike. Sve je manje posla tako da zbog toga imamo dosta sniženja“, rekao je Arsim Krasniqi vlasnik prodajnog objekata.

Statistika kaže da se zakon za zaštitu potrošača na Kosovu primenjuje u 40% slučajeva.

„Nama stiže kao opravdanje zašto je situacija takva jeste kod većina slučajeva da to reguliše tržišna ekonomija, a drugo opravdanje je da određene inspekcije nisu dovoljno jake kadrovski, finansijski i tehnički da drže pod kontrolom cijelo tržište. Mislim da i mi potrošači moramo iz svega ovoga da izvučemo pouku za sebe. Pouka je da mi moramo da se sami osvjestimo, da se sami informišemo o svojim pravima i obavezama“, zaključio je  Selatin Kaçaniku.

U prodajnim objektima koje smo obišli, roba je  snižena od 10 do 50%. Ono što je bitno jeste, prije svega dobro pogledati ponudu i uvjeriti se da proizvod u potpunosti zadovoljava vaše kriterijume. Od nas samih zavisi da li ćemo upasti u zamku takozvanih sniženja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.