Priča o hrabrom dječaku Rijadu i borbi za ozdravljenje

“Prije 3,5 godina Rijad je obolio od sindroma Alporta. Transplantacija na Zapadu košta između 50 i 60.000 eura, ali u klinici Acibadem pristali su pokriti sve troškove operacije i smještaja”, rekla je za Anadolu Agency (AA) Rijadova majka Alma Ćosibegović.

Kako ljekari objašnjavaju ovaj sindrom može biti urođen ili u djetinjstvu naslijeđen.
Rijad ima i anomaliju bubrega, bronhalnu astmu, kao i oštećen sluh, a kako nema mogućnosti za rodbinsku transplantaciju bubrega, on je kandidat za kadaveričnu transplantaciju bubrega.

“Jako sam uzbuđen i jedva čekam operaciju. Da sve, ako Bog da, prođe dobro i da mogu normalno jesti, da se mogu izigrati. Hvala svima koji su bili uz mene. Sretan sam, uzbuđen sam. Trema me malo obuzima. Nadam se dobrom”, s osmijehom na licu, pun nade kazao je oboljeli Rijad, a njegova majka je pojasnila kako zbog bolesti ima poseban program prehrane.

Alma će donirati svoj bubreg, kako bi Rijad dobio dječiji bubreg iz “banke”.

Čuvši za Rijadovo teško stanje, predstavnici Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini odlučili su započeti humanitarnu akciju prikupljanja pomoći. Međutim, pored zalaganja za pronalaskom finansijskih sredstava, oni su stupili i u kontakt sa zdravstvenom grupacijom Acibadem, koja slovi za jednu od najvećih grupacija u Turskoj.

“Hvala svima koji su učestvovali i omogućili da Rijad ode u Tursku. Presretni smo i vrlo uzbuđeni, jer stvarno nismo mogli prikupiti potrebna sredstva za Rijadovu operaciju”, rekla je samohrana majka petero djece Alma i zahvalila se cijelom turskom narodu, vladi, turskom kontingentu, ali i svima koji su učestvovali u organizaciji puta.

Trogodišnja Lamija nikad nije vidjela zdravog daidžu, ali bi se to moglo promijeniti nakon puta u Istanbul. Presretna djevojčica grlila je Rijada i ljubila ga.
Rijadovo liječenje bi trebalo početi već početkom sedmice, za kada su predviđene pretrage neophodne za operaciju.

Brižna majka ističe kako je ovo vrlo rijetka bolest, od koje oboli jedno od milion djece, a ona je imala nesreću da njena oba djeteta obole od iste bolesti. Da život nije “mazio” ovu porodicu dokazuje i činjenica kako je Rijadov stariji brat Muamer u 24. godini umro od iste bolesti. Međutim, i njihova sestra Nejra (22) boluje od epilepsije. Kako majka kaže, starijem sinu ljekari nisu predlagali transplantaciju, jer on sam nije želio da se liječi.

Na kraju Rijadova majka je istakla kako kod ove bolesti prvo dođe do oštećenja sluha, koje dječak već ima, zatim do otkazivanja organa, i na kraju vrlo često, do smrti. Nadaju se najboljem nakon što dječak obavi liječenje u Turskoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.