Kosovski centar za bezbjednosne studije: Region bezbjedan ali i baza za regrutovanje boraca ID


Teroristički napadi u Parizu, kao i Bosni i Hercegovini nametnuli su pitanje šta je sljedeća meta napada pripadnika ID? Iz Kosovskog centra za bezbjednosne studije smatraju da prijetnje od strane ove organizacijace nisu usmjerene prema zapadnom Balkanu, ali da je njihov cilj stvaranje straha i nesigurnosti. Ipak treba raditi na spriječavanju regrutovanja boraca.

“Mislim da opasnost na Balkanu nije na visokom nivou kao što je to sa zapadnom Evropom, kod nas je ona na nekom srednjem nivou. Postoji opasnost zato što je veliki broj građana iz ovog regiona otišao da se bori za Islamsku državu, i oni mogu da se vrate individualno ili u organizovanim grupama a to predstavlja prijetnju za akcije smjerene protiv institucija,” kazao je za RTK2 Florijan Qehaja uz kosovskog centra za bezbjednosne studije.

Iako opasnost postoji, ne bi trebalo da postoji panike.

“ID naš region prvenstveno vidi kao bazu za regrutovanje, to čine na Kosovu, u Bosni, Makedoniju i Sandžaku”, dodaje Qehaja.

On ocjenjuje da bi ukoliko dođe do zatvaranja granica prema zemljama zapadne Evrope to imalo ozbiljne posljedice za sigurnost u regionu.

“Ako se zatvore granice iz Slovenije i Hrvatske u međuvremenu i iz Srbije napraviće se tampon zona u kojoj če biti Albanija, Kosovo i Makedoniju, dok Grčka nije pokazala interes da ojača granice i da spriječi priliv izbjeglica. Region je totalno nepripremljen da bi se suočio sa izbjeglicama.”, rekao je Florijan Qehaja.

Vazdušni napadi protiv Islamske države nisu rješenje, kako bi se uništilI pripadnici islamističkih teroristička  grupa, ovome se mora stati na put i naći trajno rješenje, ocjenjuje on.

Prema podacima svjetske statističke organizacije “Statista” najveći broj pripadnika Islamske države po glavi stanovnika dolazi iz Jordana, njih 315, iz Tunisa 280, Belgije 40, Bosne i Hercegovina 92 i Albanije 46.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.