Odbijen azil za dijete sa Kosova oboljelo od srca


12-godšnji Fatlind zajedno sa svojom porodicom prijavio se za azil u Njemačku. Razlog je njegova bolest, od koje pati od  rođenja. Prije 11 godina njega su operisali ljekari u Americi.

Ali njihov zahtjev je odbijen, jer se Kosovo sada smatra sigurnom državom. Takođe i hitan zahtjev je odbijen u Administrativnom Sudu.

Potrebna medicinska njega neće biti moguća na Kosovu

Njihov advokat Reinhold Weber kaže da u Prištni postoji klinika za djecu, ali prema njegovom mišljenju Fatlind ne može na Kosovu dobiti potrebnu medicinsku njegu jer ga treba redovno nadgledati i kontrolisati.

Čak Fatlind u sljedećih 3 do 5 godina treba ponovo biti operisan, što je nemoguće to uraditi na Kosovu. Iz tih razloga advokat je napisao žalbu u bavarskom parlamentu.

Rizik Fatlinda vidi i doktor Peter Thrul iz okruga Donauworther. On je u srijedu saznao za ovaj slučaj, a do tada i on je sumnjao, jer azilanti pokušavaju da dođu do takvih dokaza. On je odlučio da ovaj slučaj ide do kraja i da se ponovo razmatra.

S druge strane, Achim Frank iz Uprave okruga Donauworth zna da se niko ne može protjerati ukoliko nije u stanju da putuje.

“Za ovo odlučuju nekoliko doktora”, kaže on.

Ukoliko se uizvještaju navodi da je iseljenje moguće, bilo bi bolje da se oni dobrovoljno vrate. Jer prinudno iseljenje može im zabraniti ulazak u Njemačku nekoliko godina. I ukoliko bude potrebno lječenje van zemlje mogu predati za određenu vizu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.