Organizator napada u Parizu: Ko je Abdelhamid Abaaoud?

Abdelhamid Abaaoud je bio Marokanac u Belgiji koji je odrastao u Molenbeeku, predgrađu Brisela poznatom po tome što tu živi veliki broj Belgijanaca arapskog ili sjevernoafričkog porijekla. Ovo pregrađe ima visoku stopu nezaposlenosti, no Abaaoudova porodica bila je pristojno bogata. Abaaoudovi roditelji imigrirali su u Belgiju prije 40 godina.

Njegov otac Omar vlasnik je butika, a porodica je živjela u prostranoj kući u ulici Rue de l’Avenir.

Dragić Živančević, srbijanski susjed u spomenutom naselju kazao je da je Abaaoud bio lider djece na ulici.

“Kada je bio dječak njegovi roditelji bili su ponosni na njega. Ništa iz njegovog djetinjstva ne može objasniti ono u šta se pretvorio”, rekao je 70-godišnji Živančević, piše Daily Mail.

Uprkos njegovim protestima zbog tretmana muslimana u Evropi, Abaaoud je uživao privilegije koje ima mali broj imigranata. Išao je u cijenjenu katoličku školu “College St. –Pierre d’Uccle”. Jedan zvaničnik škole kazao je da je pao na godinu, dok su drugi rekli da je izbačen zbog lošeg ponašanja.

Nakon toga se počeo družiti sa grupom u Molenbeeku poznatom po sitnom kriminalu, a njegovi prijatelji bili su i braća Ibrahim i Salah Abdeslam koji su živjeli u blizini. Ibrahim je ubijen u napadima u petak, dok za Salahom tragaju policijske službe cijele Evrope.

Nije najjasnije kada je Abaaoud  postao radikalan, ali zna se da je 2010. godine bio neko vrijeme u zatvoru iz kojeg je do sada izašao veliki broj onih koji su postali militanti takozvane “Islamske države”.

Na iznenađenje njegove porodice, koja prije toga nije vidjela nikakvu privrženost vjeri, Abaaoud je 2014., ili krajem 2013. godine otišao u Siriju. Tamo je ostao u vili u Aleppu koju su koristili džihadisti iz zemalja francuskog govornog područja.

Svoj izbor je objasnio u videu: „Čitav život sam gledao kako teče krv muslimana. Molim Boga da slomi leđa i istrijebi sve one koji mu se usprotive”, rekao je Abaooud.

Ove godine francuski magazin “Paris Match” našao je propagandni snimak ISIL-a u na kojem se vidi Abaaoud kako zbija šale vozeći kamionet, dok je za sobom vukao tijela koja su bačena u masovnu grobnicu. Taj snimak je privukao pažnju sigurnosnih agencija.

Sumnja se da je organizovao i financirao terorističku ćeliju u Verviersu koju je belgijska policija razbila u januaru, piše New York Times. 

Također, uvjerio je mlađeg brata Younesa, koji je imao samo 13 godina, da mu se pridruži u Siriji. Younes je iz Belgije otišao u Siriju bez da su ga zaustavile belgijske vlasti.

Iz Sirije se u Evropu vratio krajem prošle prošle godine, najvjerovatnije preko Grčke. Francuske vlasti kazale su da nisu imale saznanja da se vratio u Evropu sve do napada u Parizu prošlog petka.

U julu je osuđen u odstustvu na 20 godina zatvora zbog organizovanja u terorističke ćelije u Verviersu čiji cilj je bio ubijanje pripadnika sigurnosnih agencija u Belgiji.

Porodica se nadala da je mrtav

Abaaudova porodica nadala se da je mrtav, a prošle godine dobili su informacije da je poginuo boreći se za ISIL u Siriji.

“Molili smo se da je zausta mrtav”, kazala je njegova sestra Yasmina koja ima dobru karijeru i živi u bogatijem dijelu Brisela.

Sada se čini da je ISIL namjerno pustio informacije o njegovoj smrti kako bi se Abaaud mogao lakše vratiti u Evropu i planirati napade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.