Nastavljen trend odbijanja azila za ekonomske izbjeglice sa Kosova

Dok vlasti pokušavaju da eliminišu faktore koji su prouzrokovali odliv građana, Evropska unija već deportuje migrante. Njemačka je deportovala oko 90 migranata sa Kosova i iz Albanije pošto im je odbijen zahtjev za azil u toj zemlji.

O ovoj temi, kao i o posljedice koje migracija stanovništva ima na integraciju Kosova u Evropskoj uniji, razgovaralo se na konferenciji koju je organizovao „Kosovski centar za bezbjednosne studije“. Predstavnici ministarstva za evropske integracije kao jedan od faktora za odlazak stanovništva vide u izolaciji Kosova koje jedino u regionu nema bezvizni režim.

“Migracija nije novonastali, već je istorijski problem. Moramo da znamo da je pravo svakog pojedinca da putuje. Kosovo je dugo izolovano, i mi smo jedina zemlja u regionu koja nema viznu liberalizaciju. Naša skupština je usvojila rezoluciju koja će spriječiti ilegalnu migraciju, a vlada je preduzela sve neophodne mjere u suočavanju sa ovim problemom. Do 25. septembra smo obavili repatrijarciju 15 hiljada ljudi, a do kraja godine očekujemo 20 hiljada ljudi“, rekao je Ramadan Ilazi, zamjenik ministra za evropske integracije”.

“Migracija, reintergacija, i povratak su tri stuba i putokoza koja se tiču procesa vizne liberalizacije, a vlada Kosova je započela izgradnju institucionalnih mehanizama koji će doprinijeti rješavanju ovih problema. Kosovo je usvojilo zakon o repatrijaciji, čak je potpisalo i sporazum sa 22 zemlje po ovom pitanju, ali to nisu bilateralni sporazumi. Ovo pitanje pomno prati Evropska unija“, kazala je Donika Emini, iz kosovskog bezbjednosnog instituta.

Kosovo je krajem prošle i sredinom ove godine bilo na trećem po broju tražilaca azila u nekoj od evropskih zemalja, odmah posle Sirije i Avganistana. Neki od razloga su i nedovoljan ekonomski razvoj, ali i spor proces vizne liberalizacije.

Kosovo bi trebalo da otpočne dijalog sa zemljama Evropske unije kako bi se definisali međunarodni sporazumi koji bi omogućili i regulisali sezonsko zapošljavanje radnika sa Kosova u zemljama EU, u skladu sa potrebama tržišta rada Unije. Ali, Kosovo mora raditi i na ekonmskim reformama i povećanju zaposlenosti“, istakao je Plotar Avdiu, autor izvještaja o ilegalnoj migraciji.

Jedna od preporuka u izvještaju koja bi doprinela smanjenju ilegalne migracije bile bi investicije Evropske unije usmjerene na proizvodnju i industrijski sektor koji bi dugoročno omogućili uslove za stvaranje novih radnih mjesta za kavalifikovanu radnu snagu sa Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.