Hashim Thaçi: Nećemo dopustiti opoziciji da uništi državu

Opozicija je antivladin protest i protest protiv briselskog sporazuma o formiranju zajednica srpskih opština i demarkacije s Crnom Gorom zakazala za 28. novembar.

Thaçi kaže da su oni to učinili da bi “kupili vrijeme za pronalaženje još nasilnih ljudi gdje god mogu, jer se njihovi redovi prorjeđuju”, javlja Tanjug.

Logika provincijskih običaja

“Isfrustrirana i nasilna opozicija je saopćila da odustaje od današnjih nasilih protesta za preuzimanje vlasti silom. Naravno da nisu zaboravili da javno zaprijete najvišim državnim zvaničnicima, pozivajući se na logiku provincijskih običaja”, napisao je on na svojoj Facebook stranici.

Thaci je naveo da “čitav demokratski svijet osuđuje nasilje i nasilne metode koje koristi opozicija”.

Kosovska opozicija će novi protest održati 28. novembra, kada se u Albaniji slavi Dan državnosti Republike Albanije, poznatiji kao Dan zastave.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj upozorio je u četvrtak da “i opozicija može polomiti vrata liderima koji su na vlasti”.

On je ovo izjavio komentirajući pokušaj hapšenja bivšeg lidera opozicionog pokreta Samoopredeljenje Albina Kurtija, kome je policija polomila ulazna vrata stana, prenio je portal Albeu.

“Mi smo Albanci. Kada lomite nečija vrata, nemojte misliti da jednog dana neko neće polomiti i vaša vrata. Ne dirajte vrata tuđih kuća. Jednog dana mogu i vaša vrata biti polomljena”, rekao je Haradinaj.

Lider ABK-a i bivši premijer Kosova je kazao da je ubijeđen da će sporazumi o zajednici srpskih opština i demarkaciji s Crnom Gorom biti poništeni.

Povrijeđeno 17 policajaca

Kosovska policija je u srijedu pokušala uhapsiti Kurtija, ali ga nije našla u stanu.

Policija je razbila vrata, jer iz stana nije bilo odgovora kada su tražili da se vrata otvore.

U srijedu je također, nakon što je Osnovni sud odredio opozicijskoj parlamentarki Doniki Kadaj-Bujupi pritvor od 30 dana, došlo do sukoba demonstranata i policije na ulicama Prištine i tom prilikom je povrijeđeno 17 policajaca.

Marš u znak solidarnosti sa Kadaj-Bujupi

Blizu 60 žena iz vrha tri opozicijska politička subjekta na Kosovu – Alijanse za budućnost Kosova (AAK), pokreta Samoopredeljenje i Inicijative za Kosovo, održale su u četvrtak Marš mira u centru Prištine u znak solidarnosti sa jučer uhapšenom Donikom Kadaj-Bujupi, šeficom poslaničke grupe AAK-a u Skupštini Kosova.

Žene opozicije su nosile transparentne na kojima je, uz ostalo, pisalo “Poslanica Donika Kadaj-Bujupi da se vrati u Skupštinu” i “Država koja hapsi poslanike je diktatorska država”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.