Lunaček: Treba prihvati odluku Ustavnog suda Kosova

“Sačekajmo da vidimo šta će Ustavni sud da odluči. A ako se to povjeri i Venecijskoj komisiji, i to je dobra ideja. Evropski parlament često primi k znanju ono što ova komisija odluči kada su u pitanju različite države. Ali, prvo trebamo sačekati odluku Ustavnog suda”, kazala je ona.

Lunaček je dodala ukoliko Ustavni sud odluči da sadržaj sporazuma nije u skladu sa Ustavom Kosova, onda treba doći do izmjena.
“Ako Ustavni sud tako odluči, onda ti dijelovi sporazuma koji nisu u skladu trebaju da se promjene. Za mene lično je problematičan onaj dio sporazuma gdje se navodi da samo Srbi mogu biti na određenim pozicijama. U zemlji koja je multietnička, to ne treba da bude slučaj”.

Govoreći o procesu dijaloga Kosova i Srbije, a nakon odluke UNESCO-a da ne primi Kosovo za člana, Lunaček je navela da EU treba da vodi računa o implementaciji svih dogovorenih sporazuma.

“Prvi briselski sporazum navodi da zemlje neće blokirati jedna drugu prilikom učešća u regionalnim inicijativama. UNESCO nije regionalna organizacija, ali radi se o dobrosusjedskim odnosima što je suština dijaloga, zato se dijalog i vodi, za dobrosusjedske odnose. Ono što je Srbija uradila prilikom apliciranja Kosova u UNECO, i reakcija premijera Vučića nakon glasanja, nije u duhu dobrosusjedskih odnosa”, zaključila je Lunaček.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.