12-godišnji Reni Likaj vodi rat protiv kancera i iseljavanjem iz Njemačke


Reni Likaj je 12-godišnjak iz Albanije. On pati od teške bolesti “kancer” i skoro je slijep. Međutim, zajedno sa njegovom porodicom je na koraku za iseljavanje iz Nijemačke, dok se Reni i njegova porodica “bori” da im se dozvoli boravak u Njemačku.

Reni je jedan pametan i pristojan dječak. Iako pati od bolesti kancera, dječak je i dalje hrabar. “Ja sam dobar. Ja želim da ostanem ovdje. Veoma je lijepo.” Reni je imao tumor maligne bolesti očiju i treba biti nekoliko puta operisan. A na jednom oku ima staklo kojim se trudi da vidi ostale. Reni treba da se kontroliše svakog mjeseca na univerzitetsku kliniku u Hamburgu. Njegova majka 
Amarlida je veoma uznemirena sa njegovom situacijom. “Reni trenutno nije dobro. On ne vidi ništa”, kaže ona, piše swr.de.

Rat protiv iseljavanja

Zahtjev porodice za azil u Nijemačku je odbijen. I za koji dan oni trebaju napustiti Nijemačku, ako Kancelarija za Migraciju ne donese drugu odluku za ovu porodicu. Porodica Likaj može samo da čeka.

“Veoma me je strah”, kaže majka, prenosi “albinfo.ch”.

U naselju gdje živi porodica, Martinshohe, mnogi ljudi su se posvjetili da pomognu ovoj porodici, rekla njihova komšinica Marion Komannder. “Trudili smo se da pomognemo svim stanovnicima ovog mjesta.

Skupljali smo namještaj, odjeću… Sve što nam je bilo moguće dodjelili smo”. Ona sama je provela puno vremena sa Renijem. 

“Trenutno on ne ide uopšte u školu. Na veliku žalost jer je on veoma inteligentan”, kaže Marion Komannder.

“Biće veoma žalosno ako on nikada ne ide u školu i ako ne radi u budućnosti”, navodi “albinfo.ch”.

Stvari su upakovane

Porodica Likaj je počela da pakuje neke stvari i da bude spremna za svaki slučaj. U srijedu odlučiće komisija za posebne slučajeve u tom mjestu, i tada će se saznati da li će ministarstvo Integracije odlučiti dalji boravak ili iseljavanje porodice Likaj.

Amarlida Likaj se nada njihovoj budućnosti u Njemačkoj. “Želim ovde raditi”, kaže ona. Ona se nada da će Reni ići u školi. Njena najveća želja je da je “da moj sin bude zdrav. Da moja porodica bude zdrava.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.