Miroslav Lajčak: Glasanje protiv prijema nije neprijateljski stav prema Kosovu

Slovačka je glasala protiv prijema Kosova u Unesco jer svijet od Prištine i Beograda očekuje da takvi prijedlozi budu dio uzajamnog dogovora.

To je rekao šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, uz napomenu da Priština i Beograd treba da se ponašaju kao svojevremeno Češka i Slovačka.

“Želimo da to partneri (Kosovo i Srbija) tumače kao svojevrsnu poruku da međunarodna zajednica očekuje od njih da takve prijedloge podnose na osnovu uzajamnog dogovora i uz uzajamnu saglasnost, onako kako su to svojevremeno činile Češka i Slovačka”, kazao je Lajčak tokom posjete Bosni i Hercegovini slovačkoj agenciji TASR. 

Slovački ministar upozorio je da komplikovana i osjetljiva pitanja moraju da se rješavaju u okviru dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. 

“Naš interes je da dijalog jačamo. Jedan od razloga zašto smo zauzeli negativan stav jeste to da ta tema nije bila predmet dijaloga i plašimo se da bi mogla da ga pogorša”, rekao je Lajčak. 

To što je Slovačka bila među zemljama koje su u ponedjeljak glasale protiv prijema Kosova u Unesko, prema riječima Lajčaka, u skladu je sa stavom Slovačke o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ali nije neprijateljski stav prema Kosovu 
“Slovačka je podržavala ili, u najmanju ruku, nije kočila integraciju. Istovremeno govorimo o važnoj ulozi dijaloga Beograda i Prištine”, rekao je Lajčak. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.