Urlike Lunaček: Kosovu je mjesto u UNESCO-u

Lunaček se najprije osvrnula na današnje glasanje za prijem Kosova u članstvo Unesca i istakla da vjeruje da će slijedeća inicijativa za prijem u ovu organizaciju biti uspješna. Ona je u punom amfiteatru u Prištini rekla da svako ko želi da zaštiti kulturno nasljeđe treba da podrži članstvo Kosova u UNESCO. 

“Glasanje je trebalo da bude drugačije, samo 3 glasa napravilo bi razliku. Neke države članice EU priznale su Kosovo a nisu glasale u korist Kosova, neki su glasali protiv neki su bili uzdržani. Kada je u pitanju kulturno i vjersko nasljeđe Kosovo treba da bude član UNESKO-a. Ako neko želi da zaštiti nasleđe njegovo mjesto mora da bude u UNESCO”, naglasila je Lunaček.

Poslanica EP Urlike Lunaček je studentima u Prištini poručila da treba da se obrazuju kako bi doprinijeli pozitivnim promjenama u društvu. 

“Obrazovanje je suština savremenog svijeta, ne samo za vas lično već i za društvo u kojem živite ako želite nešto da promjenite. Na građanima je da promjene stvari, a budućnost vaše zemlje je na mladim ljudima”, rekla je članica parlamentarne grupe “Zelenih” u EP.

Potpredsjednica evropskog parlamenta istakla je da podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i da je mišljenja da sve zemlje Balkana treba da postanu dio EU. Lunaček će se danas u Parlamentu Kosova sastati sa poslanicima koji su članovi skupštinske komisije za evropske integracije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.