EU: Još dva uslova za ukidanje viza Kosovu

Kosovu će biti ukinute vize tek poslije demarkacije s Crnom Gorom i napretka u borbi protiv organiziranog kriminala.

Generalni direktor Evropske komisije za dobrosusjedske odnose i proširenje Christian Danielsson izjavio je da liberalizacije viza za građane Kosova neće biti dok Priština ne ratificira sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom i ne ostvari napredak u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Daniellson je, nakon sastanka s kosovskim premijerom Isom Mustafom, kazao da je Priština već ispunila 93 od ukupno 95 kriterija iz procesa vizne liberalizacije, javlja Beta.

“Mogu ponoviti da su preostali uvjeti ratifikacija sporazuma o demarkaciji s Crnom Gorom i stalni napredak u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala”, rekao je funkcioner Evropske komisije novinarima u Prištini.

Danielsson je dodao da je s Mustafom razgovarao i o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji, prema njegovim riječima, predstavlja značajan korak u odnosima Kosova i EK-a.

Evropsko tržište

“SSP će omogućiti Kosovu da se integrira u jedinstveno evropsko tržište, što je samo po sebi veoma značajno. Razgovarali smo i o agendi ekonomske reforme, za šta je premijer izrazio odlučnost da se to ostvari”, kazao je Danielsson, dodavši da je tema razgovora bila i vladavina zakona.

Mustafa je kazao da je Priština zainteresirana da neophodne reforme u brojnim oblastima sprovede u saradnji s Evropskom unijom.

“Mi smo se obavezali da ćemo raditi na ratifikaciji sporazuma o demarkaciji s Crnom Gorom i da ćemo, zajedno s opozicijom i stanovnicima pograničnih sela, razjasniti sva pitanja koja su oni otvorili”, rekao je Mustafa.

On je dodao da će Priština nastaviti “intenzivan rad na napretku u vladavini zakona i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.