Makedonski ambasador razriješen zbog glasa za Kosovo u UNESCO!?

Buxhaku je bio ministar za transport i veze iz redova albanskog vladinog koalicionog partnera DUI, a za makedonskog ambasadora u Francuskoj je imenovan 2009. godine.

Razlozi njegovog razriješenja nisu navedeni, ali spekuliše se da je smjenjen zbog odluke da glasa za prijem Kosova u UNESCO!

Naime, nekoliko dana prije ukaza predsjednika Ivanova o razriješenju Buxhakua, makedonski novinar blizak vlastima Milenko Nedelkovski je za Sputnjik rekao da je odluka Makedonije da podrži prijem Kosova u UNESCO u toj zemlji primljena s velikim iznenađenjem jer je suprotna nacionalnim interesima.

On je naglasio da je odluka Skoplja da podrži prijem Kosova rezultat samovoljnog djelovanja makedonskog ambasadora u Parizu Agrona Buxhakua.

– Mi imamo problem s ambasadorom u Izraelu, a problem s ambasadorom u Parizu je još veći. Riječ je o albanskom kadru koji je već godinama izvan kontrole centralne vlasti u Skoplju, pa je Pariz za Makedoniju izgubljen dok je Agron Buxhaku tamo – rekao je Nedelkovski.

On je dodao da je u Makedoniji 25 odsto albanske manjine glasalo mimo volje 75 odsto naroda, koji to niti želi, niti odobrava.

– Ako to išta znači vama u Srbiji, ja vam se u ime makedonskog naroda izvinjavam za ovu više nego glupu odluku da Kosovo bude primljeno u UNESCO – rekao je Nedelkovski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.