Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je prekretnica za evropsku budućnost Kosova


U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prvi ugovorni odnos između Kosova i Evropske unije i da predstavlja značajnu prekretnicu za evropsku budućnost Kosova. 

„Kada ga budu ratifikovali Evropski parlament i Skupština Kosova, SSP će proširiti političke, ekonomske i trgovačke veze između EU i Kosova“, piše u saopštenju. 

Dalje se navodi da će Sporazum omogućiti postepeno usklađivanje kosovskog zakonodavstva sa čitavim organizmom zakona i standarda EU, stvarajući novi podsticaj za kosovsku ekonomiju. 

„Pozivamo sve političke partije da iskoriste priliku potpisivanja SSP-a da se vrate političkom dijalogu u okvirima institucija i svoju opredeljenost prema evropskim vrijednostima potvrde dijelima, a ne riječima. U interesu je  svih političkih stranaka, a  prije svega  ljudi na Kosovu da zajedno rade na brzoj implementaciji SSP-a u korist brže transformacije Kosova u mjesto, u kojem će ljudi, sa optimizmom, gledati prema svojoj evropskoj budućnosti. Funkcionalna, efikasna i efektivna Skupština će biti od suštinskog značaja u tom smislu.

I ambasada SAD u Prištini čestita Vladi Kosova potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Strazburu. 

„Nakon usvajanja i sprovođenja od strane Skupštine Kosova, SSP će pružiti konkretne beneficije građanima Kosova. Ovo je pravi napredak prema integraciji u evropske i trans – atlantske institucije“, piše u sapoštenju ambasade SAD dostavljenom medijima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.