Direktor EK Danielsson: SSP će omogućiti Kosovu integraciju u evropsko tržište

Premijer Kosova Isa Mustafa primio je danas generalnog direktora za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije, Christian Danielsson sa kojim je razgovarao o političkoj situaciji na Kosovu i napretku u ispunjavanju evropske agende, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na zajedničkoj konferenciji za novinare direktor Danielsson je istakao da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) jako važna korak u evropskim integracijama i da se zato mora obezbjediti njegova primjena. SSP će omogućiti Kosovu da se integriše u evropsko tržište, kazao je on i dodao da je EK spremna da podrži evropsku agendu Kosova, saopšteno je iz Vlade.

I Mustafa je kazao da je razgovarano o pitanjima od zajedničkog interesa između Kosova i Evropske unije, te neophodnosti provođenja evropskih reformi u mnogim oblastima, posebno u oblasti pravosuđa, konkurentnosti tržišta, zapošljavanja i obrazovanja, što su oblasti od vitalnog interesa za Kosovo. Premijer je dodao da Kosovo zbog toga pozdravlja budući dolazak komesara Hahna sa kojim će biti određena agenda i plan implementacije svih pitanja od zajedničkog interesa.

U vezi liberalizacije viza premijer Mustafa je naveo da je obećao da će Vlada raditi na ispunjenju preostala dva kriterijuma, od kojih je jedan ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Mustafa je kazao da će se raditi i sa opozicijom, koja se protivi tom sporazumu, ali i sa stanovnicima pograničnog pojasa kako bi se razjasnila sva otvorena pitanja. Drugi kriterijum je napredak u vladavini prava, odnosno borbi protiv organizovanog kriminala i korupciije, na čemu će se nastaviti rad, kazao je premijer.

Takođe, zajednička je ocijena da se treba nastaviti rad na dijalogu sa Srbijom kako bi se normalizovali odnose dvije strane, te da je prioritet implementacija do sada postignutih sporazuma. U vezi nezadovoljstva srpskih predstavnika usvojenim Zakonom o Trepči, kosovski premijer je ocjenio da je taj zakon u korist svih, u korist ekonomskog razvoja i ekonomske stabilnosti porodica i radnika ovog kompleksa.

Direktor Danielsson će se tokom dvodnevne posjete Kosovu, pored predstavnika Vlade, sastati i sa političkih lidera svih glavnih stranaka, članovima civilnog društva i šefovima misija EU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.