Razriješen rektor prištinskog univerziteta

Među 10 zamjerki koje je UO naveo kao razloge za razriješenje Zejnullahua su blokada sastanka Senata Univerziteta i izbora doktoranata, kao i nepoštovanje studentskog paralamenta.

Ministar obrazovanje i tehnologije Arsim Bajrami, odmah nakon što je upravni odbor Univerziteta razriješio rektora, prof. dr. Zejnulahua, donio je odluku o razriješenju predsjednice upravnog odbora Shefkije Islami. 

Bajrami je u odluci obrazložio da Islami tokom glasanja o razriješenju rektora nije djelovala po predviđenim procedurama, čime je, kako je naveo, prekršen Statut Univerziteta. 

Razriješenje Zejnulahua je izazvalo veliko negodovanje većine predstavnika kosovskih institucija. 

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je putem saopštenja rekla da treba preispitati odluku upravnog odbora, dok je premijer Isa Mustafa upozorio da je razriješenje rektora neprihvatljiva odluka, a identi;no je reagovao i zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Hashim Thaçi. 

Kako prenose mediji, za sutra je putem Facebooka veliki broj studenata najavio proteste u Prištini, kako bi zaštitili autonomiju Univerziteta i podržali rektora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.