Crna Gora na pragu najneizvjesnijih izbora (VIDEO)

milo-djukanovic-11

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića na izbore izlazi samostalno, nakon raspada koalicije sa Socijaldemokratskom partijom.

Do redovnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ostalo je još šest dana. Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića na vlasti je 26 godina. Đukanović služi šesti premijerski mandat od 1991. godine, kada je došao na čelo države. U karijeri je bio je i predsjednik Crne Gore i ministar unutrašnjih poslova.

Napredak Crne Gore ka Evropskoj uniji i članstvo u NATO-u za vladajući DPS vitalni su nacionalni interesi, a izbori nova borba za nezavisnost zemlje. Nalik referendumu 2006. godine, kada je Crna Gora napustila zajednicu sa Srbijom i obnovila nezavisnost.

“Tek sekundarno pitanje je ko će činiti vlast u sljedećem četvorogodištu, a primarno je pitanje da li će Crna Gora sačuvati svoju slobodu i da li će sačuvati pravo na slobodan izbor vlastite budućnosti”, rekao je Đukanović.

‘Sigurnim korakom’

Pod sloganom “Sigurnim korakom”, Đukanović na izbore izlazi samostalno, nakon raspada 18-godišnje koalicije sa Socijaldemokratskom partijom, koja je početkom godine napustila Vladu. Opoziciju optužuje da je protiv države, okrenuta interesima Rusije i Srbije.

“Oni Crnu Goru ne doživljavaju kao svoj dom, oni Crnu Goru ne vole i oni nemaju bilo kakvu potrebu da pokazuju odgovornost prema Crnoj Gori. Nasuprot njima, DPS je tokom čitavog svog vijeka pokazala da za nas ne postoje drugi interesi koji su izvan nacionalnih interesa Crne Gore. Bez obzira na svoje ideološke razlike, kada bi došli u poziciju da mogu imati većinu u odnosu na nas, ujediniće se za minut i po”, kazao je Đukanović.

No, s dijelom opozicije Đukanović je formirao prelaznu Vladu, nakon političke krize izazvane uličnim protestima Demokratskog fronta, koji je zahtijevao odlazak premijera.

“Ušli su u Vladu sa uvjerenjem da će, kako prvog dana otvore bilo koji od škafova, početi da ispadaju kosturi iz njih. A danas shvataju da je, zapravo, Crna Gora mnogo pravno i politički uređenija država nego što su ikada pretpostavili”, nastavlja Đukanović.

Hapšenje Svetozara Marovića, drugog čovjeka DPS-a, članova njegove familije i dva predsjednika Opštine Budva iz redova DPS-a zbog višemilionskih malverzacija podiglo je tenzije na političkoj sceni. Optuženi su priznali krivicu, dobili zatvorske kazne i podnijeli ostavke u partiji.

“Pokazujemo spremnost da svakog iz naših redova ko počini neku grešku na štetu pravnog sistema Crne Gore izložimo vladavini prava u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

Bez apsolutne većine

Politički analitičar Zlatko Vujović smatra da će DPS ostati najjača stranka, ali bez apsolutne većine. Sastav nove vlade zavisit će stoga, kaže, od rezultata manjinskih partija i socijaldemokrata, odijeljenog krila nekadašnjih Đukanovićevih partnera SDP-a.

“Postoje realne šanse da sa svima njima DPS formira vladu, ali isto tako, lako može da se desi i da se oklizne. Znači, mi imamo možda najneizvjesnije izbore dosad”, rekao je Vujović.

DPS je u koaliciji na izborima 2012. godine osvojio 39 od 81 mandata u Skupštini Crne Gore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.