Njemačka uzdrmana: Angela Merkel nazvana izbjegličkom kurvom!


„Slutimo da će izbjeglice promijeniti našu zemlju“, rekao je njemački savezni predsjednik prije nepune četiri sedmice.

Zastrašujuće je, piše komentator Deutsche Wellea, u kom pravcu i kojom brzinom se Njemačka mijenja. Iako to nije stvarno iznenađujuće. Brutalni napad nožem na kandidatkinju za gradonačelnicu Kolna Henriette Reker (koja je nakon toga i pobijedila na izborima) samo je privremena kulminacija sve radikalnijih raspoloženja u društvu.

Već sedmicama se na internetskim forumima velikih informativnih portala te na Facebooku širi mržnja. Šire se teorije zavjere, glasine se prodaju kao činjenice, vode se polemike, vrijeđa se. U žiži je prije svih kancelarka Merkel, ona je „izdajica naroda“ i „izbjeglička kurva“. To su samo neki od naziva kojima je redovito „časte“. I to se odavno ne radi pod okriljem anonimnosti koju pruža internet, već i na javnim skupovima.

Vješala i vatra

Prije sedam dana su se na protestu Pegide u Dresdenu pojavila i vješala s dvije simbolične omče namijenjene kancelarki Merkel i vicekancelaru Gabrielu. Gotovo svakog dana čitamo vijesti o podmetanju požara u domovima za izbjeglice. Pravo je čudo da još niko nije ubijen. A u subotu je zamalo ubijena poznata kelnska političarka, koja je između ostalog bila zadužena i za smještaj izbjeglica, piše N1.

To nema veze s „neredima“ ili legitimnim otporom „zabrinutih građana“ protiv politike savezne vlade prema izbjeglicama. Ovo što se upravo događa je terorizam. Ne organizirani – ali rasprostranjen na čitavom teritoriju Njemačke. Praktički nema savezne pokrajine koja je pošteđena od podmetanja požara, navodi Steiner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.