U Švicarskoj 35% stanovnika su stranci

Broj odraslih osoba stranog porjekla povećao se više od broja odraslih osoba koje nisu stranci. Dok je broj odraslih koji imaju jednog ili oba roditelja rođenih van Švicarske porastao je za 3 odsto, a broj Švicaraca samo 0,4 odsto. Radi se o zabilježenom porastu u toku jedne godine, između 2013. i 2014. godine.

Više od jedne trećine odraslih osoba u Švicarskoj pripada stranom porijeklu, rekla je Federalna Kancelarija za Statistiku (BFS). 

Takođe više od jedne trećine stanovnika stranog porijekla u Švicarskoj stekli su državljanstvo odnosno pasoš, ne računajući one koji i dalje imaju italijanski pasoš i oni sa njemačkim pasošem.

28 odsto stanovnika Švicarske su rođeni u nekoj stranoj zemlji, dakle oni su stranci prve generacije (čak i ako imaju švicarski pasoš), dok 7 odsto stanovništva pripada drugoj generaciji.

U toku 2014. godine najviše se povećao broj stranaca prve generacije (3.6%).

Interesantno je što u dva kantona što najviše prepovladava stanovništvo stranog porijekla. Riječ je o Ženevi gdje je 61 odsto stranog stanovništva i Bazelu sa 51 odsto. U cijeloj Švicarskoj prosjek stranog stanovništva je 35 odsto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.