Devetnaestogodišnji Ardit Ferizi iz Đakovice američke podatke davao islamistima

Malezijska policija, naime, uhapsila je prošle sedmice Ferizaja, zbog, kako je saopštilo malezijsko ministarstvo pravde, hakovanja američkih službi i davanja informacija o ličnim podacima službenika vojske i vlade SAD Islamskoj državi.

AP je javio da se vjeruje da je Ferizi vođa hakerske grupe na internetu, koja se zove Kosovska hakerska bezbjednost.

Feriziju će, najavljeno je, biti suđeno zbog optužbi za hakovanje i krađu podataka sa interneta.

Zëri piše da su sve krivične prijave protiv Ferizija slate u osnovno tužilastvo u Đakovici, ali da mu je ipak dozvoljeno da se udalji sa Kosova.

Prema podacima policije, prenosi list, Ferizi je Kosovo napustio 18. avgusta 2014, a dva mjeseca kasnije za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Malezijske vlasti uhapsile su Ferizija, poznatom pod hakerskim nadimkom “Th3Dir3ctorY,” zato što je, kako je navedeno, upao u kompjuterski sistem službi u SAD i ukrao lične podatke o 1.351 vladinom službeniku.

On je u junu i avgustu, dostavljao te podatke članu IS Džuneidu Huseinu, poznatom i pod imenom Abu Husein al-Britani, koji je 11. avgusta objavio na Twitteru da je IS hakovala odjeljenja vojske i vlade SAD, kao i link za dokument od 30 strana. Objava je namjenjena pristalicama IS u SAD i na drugim mjestima, sa ciljem da se ohrabre teroristički napadi protiv lica sa spiska.

“Zahtjevamo da Ferizi odgovara za krađu informacija i ulogu koju ima u postavljanju vladinih službenika za ciljeve IS u SAD”, navedeno je u saopštenju malezijskih vlasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.