Albanski i srpski novinari na Kosovu zajedno protiv cenzure

Zekirja Shabani iz Udruženja novinara Kosova je gostujući u emisiji „Dobre vijesti“ rekao da su se i do sada novinari iz albanske i srpske sredine zajedno angažovali kako bi imali sigurniju sredinu za rad.

„Sada smo se dogovorili da dobijemo pismeni sporazum kako bi u neku ruku obe strane vršile pritisak na odgovorne da garantuju bezbjednost novinarima na Kosovu. Stavili smo na papir sve tačke o kojima ćemo sarađivati i uskoro ćemo ga potpisati“, rekao je Shabani.

Predsjednik Društva novinara Kosova Budimir Ničić kaže da svi novinari na Kosovu djele slične probleme, te da će stoga udruženi biti jači pred institucijama.

„I do sada smo imali neke akcije koje su bile usmjerene prema nadležnim institucijama kada je u pitanju otkrivanje počinilaca napada na novinare ali ćemo sada institucionalno djelovati u tom smijeru i redovno tražiti informacije“, rekao je Ničić.

Zekirja Shabani podsjeća da je prošle godine Udruženje novinara Kosova zabilježilo 27 slučajeva prijetnji, od kojih je polovina od poslodavaca ili političara.

Zbog toga je odlučeno da se u saradnji sa Oebsom otvori besplatna telefonska linija za novinare kako bi mogli i anonimno da prijave slučajeve prijetnji i ucjena.

Iako pozdravlja otvaranje SOS telefona za novinare, Budimir Ničić ističe da je to rezervisao za, kako kaže, uređenija i modernija društva“.

„Ja sam nažalost skeptičan da će to dati neke rezultate jer ne očekujem da će se neko od nadležnih službi baviti anonimnim ili telefonskim prijavama novinara“, rekao je Ničić.

Shabani međutim kaže da će linija biti samo jedna od pomoći kako bi novinari izrazili probleme koje im stoje da putu.

„Ovom besplatnom telefonskom linijom pokušavamo da damo šansu novinarima da izvještavaju o preprekama koje im stoje na putu bile one na radnim mjestima ili sa druge strane. Mi ćemo uzeti te žalbe i proslijediti ih nadležnim institucijama“, kazao je Shabani.

Govoreći o drugim problemima sa kojima se trenutno suočavaju novinari na Kosovu, Shabani je rekao da je možda najveći među njima nesprovođenje Zakona o radu, zatim finansiranje medija i pogrešne uređivačke politke.

Dobra vijest za njega je što će se uskoro promjeniti Zakon o pristupu javnim dokumentima, što će novinarima olakšati dostupnost informacijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.