On nije samo “posljednji evropski diktator”: To je lider koji zna kako ostati na vlasti više od 20 godina

Autoritarni vođa nije imao ozbiljnog rivala na ovim izborima koje opozicija bojkotuje.

Čak i prije nego što su danas otvorena birališta Centralna izborna komisija objavila je da je 36 odsto od sedam miliona registrovanih birača glasalo tokom pet dana ranog glasanja. Danas je do 16.00 sati po lokalnom vremenu (15.00 sati po centralnoevropskom vu) izašlo skoro 75 odsto glasača, prema navodima komisije iako su, kako navodi agencija AP, mnoga birališta u glavnom gradu i okružnim selima bila skoro prazna.

Opozicioni lideri osudili su rano glasanje kao idealni instrument za lažiranje rezultata, a međunarodni posmatrači su takođe izrazili zabrinutost.

Lukašenko je rekao da bi bio loš znak kada bi dobio manje glasova nego na poslednjim izborma 2010. kada je osvojio 79,65 odsto glasova.

“To bi značilo da se ljudi odvajaju i nezadovoljni su s mojom politikom”, rekao je Lukašenko poslije glasanja u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije. “Zato je za mene vrlo važno ako Lukašenko pobijedi, da ja zadržim ono što je bilo na prošlim izborima”, dodao je on.

Lukašenko (61) pojavio se na glasačkom mjestu sa svojim 11-godišnjim sinom Nikolajem, koji je bio obučen u isto odijelo i kravatu kao njegov otac.

Nezavisni institut za socijalno ekonomska i politička istraživanja procijenio je u septembru da Lukašenko ima podršku od 46 odsto, dok je zvanični državni institut sociologije procijenio njegovu podršku na 76 odsto. 

Lukašenko ima tri protivnika na ovim izborima, lidere dvije provladine partije Sergeja Gajdukeviča i Nikolaja Ulakoviča i malo poznatu opozicionu aktivistkinju Tatjanu Korotkevič. Istaknutim opozicionim ličnostima ili je zabranjeno da učestvuju ili su sami odlučili da neće učestvovati jer smatraju da su izbori farsa. 

Tokom svoje 21-ogodišnje vlasti Lukašenko je suzbijao neistomišljenike i gajio imidž jakog lidera koji je sposoban da garantuje red i stabilnost u zemlji.

Lukašenko je dozvolio opozicionim kandidatima da učestvuju na prethodnim predsjedničkim izborima mada ni jedne izbore zapad nije ocijenio kao slobodne i fer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.