Recep Tayyip Erdogan: Rusija bi izgubila mnogo ako ostane bez Turske kao prijatelja

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Briselu da Rusija mora znati da bi izgubila mnogo ukoliko izgubi Tursku kao prijatelja sa kojim sarađuje na brojnim poljima, prenosi Anadolu Agency (AA).

U okviru višednevne zvanične posjete Briselu, Erdogan se danas sastao sa šefom belgijske vlade Charlesom Michelom, a nakon sastanka je na konferenciji za novinare istakao da postoje različiti pristupi i shvatanja sirijske krize.

– Postoje zemlje koje su svjesne da se rat u Siriji mora okončati i da Bashar al-Assad mora odstupiti sa vlasti, ali postoje i oni koji misle suprotno. Na čelu Sirije trenutno je čovjek koji provodi državni teror koji je do sada ubio 350.000 ljudi, ali postoje zemlje koje mu pomažu da ostane na tom mjestu. Iran je jedna, Rusija je jedna takva zemlja. U naporima da se očuva Assad na vlasti Rusija priprema svoju bazu i narušila je turski zračni prostor. Znate da je na to jučer ultimativno reagirao i NATO. Prirodno je da mi ne možemo trpjeti takvo što – kazao je Erdogan.

Naglasivši da je NATO jasno iznio stav o ruskom narušavanju turskog zračnog prostora, Erdogan je kazao da se i nakon toga desilo nekoliko neželjenih poteza koji su neprihvatljivi za Tursku, te dodao da je uvjeren da će NATO i dalje oštro reagirati na takve korake Moskve.

– Mora se znati da je svaki napad na Tursku, ujedno i napad na NATO. Odnosi Turske i Rusije su poznati, ali Moskva mora znati da bi mogla dosta toga izgubiti ako ostane bez Turske kao prijatelja sa kojim sarađuje – poručio je turski predsjednik Erdogan.

Osvrnuvši se i na aktuelnu situaciju u Turskoj i antiterorističke operacije protiv terorista PKK, Erdogan je istakao kako teroristička organizacija PKK i Kurdi nisu isto.

– PKK je jedno, a Kurdi u našoj zemlji nešto sasvim drugo. Naša dužnost je da i njima budemo na usluzi. Mi to radimo na najbolji način u historiji Republike i to ćemo i dalje činiti – zaključio je Erdogan.

U okviru prve zvanične posjete Briselu u svojstvu predsjednika Turske Erdogan se jučer sastao sa belgijskim kraljem, čelnicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije, te održao sastanak sa čelnicima belgijskog parlamenta.

U delegaciji visokih turskih zvaničnika koje Erdogan predvodi u posjeti Briselu su i turski ministri za EU Beril Dedeoglu, vanjskih poslova Feridun Sinirlioglu, energetike i prirodnih resursa Ali Riza Alaboyun i ministar turizma Yalcin Topcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.