Najveća bosanska rana: Film o Srebrenici na festivalima u Istanbulu i Amsterdamu (VIDEO)

Inače, radi se o drugoj verziji dokumentarnog filma “Srebrenica survivors”, koji je premijerno prikazan 11. jula na BBC-u.

Kako nam je kazao reditelj Mehanović, film će biti prikazan na International crime and punishment film festivalu u Istanbulu i International documentary film festivalu u Amsterdam(IDFA).

– Posebno mi je drago da će film tokom cijele godine biti prikazivan na svjetskim festivalima i da će se o Srebrenici govoriti i mimo 11. jula. Ovo je film za buduće generacije koji će sačuvati sjećanje na najveći zločin u Evropi poslije 2. svjetskog rata, ali i na heroje, junake ovog filma, koji imaju nevjerovatno snagu, kazao nam je Mehanović.


On navodi da je zabrinjavajuća i šokantna činjenica da će ovaj film biti prikazan u Britanskom parlamentu, a da se neće prikazati u Parlamentu BiH.

– To samo govori da pojedinim političarima nije stalo do toga da se napravi zdrav i konstruktivan dijalog, nego da se negira prošlost, kazao nam je ovaj reditelj, dodajući da se neki političari samo brinu o političkim poenima kada se 11. jula pojave u Potočarima.

On je podsjetio da je film prikazan i na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu.

– Poslije projekcije su mi prilazili ljudi iz SAD-a, Italije, Švedske, Njemačke i Engleske. Rekli su mi da ih je film jako dirnuo. Kazali su da su čuli da se u Srebrenici desio genocid, ali tek kada su pogledali priče preživjelih, saznali su sve detalje, kazao nam je Mehanović.

Inače, ovaj reditelj, koji živi i radi u Edinburgu u Škotskoj, trenutno radi na filmu o sirijskim izvjeglicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.