Uspješan dijalog Beograda i Prištine karta za EU


Ovo je poručeno na skupu “Briselski dijalog i normalizacija odnosa Beograda i Prištine”.

“Srbija ima veliki interes da ovaj dijalog zaživi, da bude uspješan, jer je on dobitna karta što se tiče evropskih integracija”, rekao je na panelu u okviru 5. Beogradskog bezbjednosnog foruma koordinator dijaloga Beograda i Prištine u Vladi Kosova Blerim Shala.

On smatra i da je većina građana u Srbiji i na Kosovu za dijalog, iako i dalje tome postoji otpor, ali da otpor nije dovoljan razlog da bi se odložilo sve ono što treba da se uradi i implementira Briselski sporazum.

“Nemamo nikakvog razloga, nikakvog opravdanja ni u Prištini ni u Beogradu da ne završimo posao kako treba… Kosovo ima dodatne interese za dijalog kada je riječ o održivosti kao države i što se tiče mogućnosti da budemo članica UN”, istakao je Shala.

Iako kako dodaje, budućnost EU ne zavisi od Kosova i Srbije, ipak, ukazuje, “naše je da odradimo naš dio posla što se tiče samog dijaloga i promjena u svim djelovima društva na Kosovu i u Srbiji”.

Shala dodaje i da dijalog nije popularan na Kosovu i da je to zbog toga što albanska većina smatra da je taj posao već završen.

“Kao što znate, imali smo mirovnu konferenciju u Rambujeu 1999. koja nažalost nije uspijela, Bečki proces između 2005. i 2007. godine i glavne poruke na Kosovu su bile da smo pregovore, razgovore, dijaloge završili u Rambujeu i Beču i da od sada na dalje treba raditi na održivosti države Kosovo. Ali znamo šta se dešavao u međuvremenu… na kraju se ispostavilo da je ipak neophodno da Priština i Srbija razgovaraju”, poručio je Shala.

Predsjednik Etničkog foruma Dušan Janjić rekao je da je dijalog veoma važan za prevladavanje etničke podjeljenosti društva, za olakšavanje komunikacije, kao i za stvaranje osjećaja sigurnosti građana.

On je poručio i da Vlada Srbije mora čvršće da brani interese građana i lokalne privrede, a ne interese kompanija na Kosovu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.