Uklanjanje barikade “Park mira” u Mitrovici – 15. oktobra

Gradonačelnik južne Mitrovice, Agim Bahtiri izjavio je za Radio slobodnu Evropu da će projekat za ukidanje takozvanog Parka mira i revitalizacije glavnog mosta na Ibru početi 15. oktobra, piše portal “Veriu.info”, prenosi “Kossev.info”.

“Ovo će stupiti na snagu od 15. oktobra sve do juna naredne godine, gde će most na Ibru biti kompletno revitalizovan sa dvije kružne raskrsnice, južno i sjeverno. Tu će se nalaziti dječja igrališta i to na obje strane. Most će biti spreman za saobraćaj u junu naredne godine i omogućiće slobodno kretanje pešaka, bicikala i svih motornih vozila”, rekao je Bahtiri.

On je istakao da sada kada bude počela realizacija projekta, sve strukture iz dvije opštine, na jugu i na sjeveru Mitrovice treba da budu informisane.

S druge strane, gradonačelnik sjeverne Mitrovice, Goran Rakić, nije bio dostupan da potvrdi da li je strukturama opštine sjeverna Mitrovica najavljeno kada će se započeti sa realizacijom projekta za revitalizaciju glavnog mosta na Ibru.

Ali predsjednik Skupštine opštine sjeverna Mitrovica, Ksenija Božović, izjavila je za Radio slobodna Evropa da pored činjenice da je postignut sporazum, institucija koju ona vodi još uvijek nema informaciju o tome.

“Sutra je 1. oktobar. U vezi sa ovim pitanjem, nismo razgovarali ništa zvanično u skupštini. Ali to ne znači da nećemo. Gradonačelnik nije informisan jer je sada na službenom putu. Da li će to biti tema razgovora, ja ne znam. Sada nije na dnevnom redu i da li će nekad da se otvori ta tema, ne znam”, rekla je Božović.

Da li postoje naznake da će početi radovi na glavnom mostu na Ibru?

Adrijana Hodžić, šefica Administrativne kancelarije Vlade Kosova na sjeveru, izjavila je za Radio slobodna Evropa da nije vidjela nikakve znake pripreme.

“Nemam pojma. Samo znam da sam danas prošla preko glavnog mosta i nisam primjetila da se išta tamo mijenja”, rekla je Hodžićeva.

Ipak, Bahtiri kaže da će radovi na uklanjanju takozvanog Parka mira početi u određenom roku.

“Signala da se tamo radi, ima, zato što je raspisan tender i pobjedila je jedna kompanija na njemu. Ona će početi da radi i da odgovora Evropskom savjetu, koji se obavezao da ukloni ‘Park mira’. Kao prvo, renoviranje će pokriti četiri metra od cijelog mosta i ‘Park mira’ biće očišćen, a onda će se nastaviti sa daljim postupcima”, rekao je Bahtiri.

On je dodao da će u isto vrijeme biti uklonjene i druge dvije barikade na sjeveru, u “komšiluku”  – u Bošnjačkoj mahali i Suvom dolu, koje su postavili Albanci.

Takozvani Park mira na glavnom mostu preko reke Ibar, postoji od 18. juna 2014, i postavljen je samo nekoliko sati nakon uklanjanja prethodne barikade sa pjeskom i kamenjem, od strane lokalnih vlasti u sjevernoj Mitrovici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.