Trenutak da i građani Kosova osjete konkretne rezulate koje dolaze iz EU


Çollakua je juče u Briselu primio evropski komesar Johanes Hah koji je priznao da ima još otvorenih pitanja, ali je najavio pozitivno rješenje. Han se ne slaže da nasilje bude način izražavanja političkog nezadovoljstva.

Johanes Hahn, Evropski komesar nadliježan za proširenje je naglasio da se neće tolerisati nasilje kao način za izražavanje nezadovoljstva političkim dešavanjima.

“Ja razumijem kada se ljudi ne slažu oko nekog pitanja, ali osuđujem ako to neslaganje preuzme nasilnu dimenziju. Ovo je u demokratiji neprihvatljivo. Razlike u stajalištima su sasvim u redu ali ne i nasilje”, naglasio je evropki komesar.

On je ove navode izneo prilikom susreta sa ministrom za evropske integracije Bekimom Çollakuom. Ključne teme u razgovorima bile su potpisivanje sporazuma o stablizaciji i pridruživanju kao i vizna liberalizacija.

Hahn je pozdravio ulogu zvanične Prištine u dijalogu sa Beogradom. S tim u vezi, ministar Çollaku je podvukao da je Ksovo dokazalo da je ozbiljna i konstruktivna zemlja i to u više navrata: U dijalogu sa Srbijom, u unutrašnjim procesima vezanih za formiranje specijalnog suda kao i u sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

“Evropsku budućnost Kosova treba konkretizovati zato što je Kosovo preduzelo teške i bolne reforme. Stoga je i trenutak da i građani Kosova osjete konkretne rezulate koje dolaze iz Evropske Unije”, poručio je Çollaku.

Ministar je mišljenja da se zemlja nalazi pred dva velika uspjeha: Potpisisvanje SSP-a kao i pozitvna briselska preporuka o viznoj liberalizaciji. U vezi s tim, Komesar Johanes Hahn priznaje da ima još otvorenih pitanja, ali je najavio, kako je rekao, konkretna i pozitivna rješenja, mada je odbio da se veže vremenskim rokovima kada bi do toga došlo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.