Vlada Kosova pronašla put za transformaciju BSK u oružane snage


Kako navodi ovaj kanal, Mustafa je to zaražio, jer Srpska lista odbija da se vojska Kosova formira putem ustavnih izmjena, za koju su potrebne dvije trećine poslanika manjina.

Top Čenel je iz izvora u Vladi Kosova saznao da je izrađen plan kako će se BSK transformisati u oružane snage, bez potrebe da dođe do ustavnih promjena.

Transformacija će se, prema tim izvorima, izvršiti tako što će se izvršiti izmene i dopune Zakona o Bezbednosnim snagama Kosova u kojem će biti ceo tekst predloga zakona o oružanim snagama.

Za to postoji osnov, navode ovi izvori, jer je članom 162. kosovskog ustava predviđeno da se unutrašnja organizacija BSK uredi zakonom.

Novim prijedlogom zakona neće se promjeniti ime, već će to i dalje biti Bezbjednosne snage Kosova.

Portparol Vlade Kosova Arban Abrashi je potvrdio da se radi na pripremi zakonskog akta koji će omogućiti transformaciju BSK-a.

“Radimo na tehničkim modalitetima ostvarivanja i vjerujem da ćemo u rekordnom roku izaći sa konkretnim prijedlozima kako to ostvariti,” rekao je Abrashi.

On je kazao da su o modalitetima transformisanja konsultovani i stručnjaci NATO-a, ali i predstavnici manjina na Kosovu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.