Hashim Thaçi: Ne marim za srpske taktike


On je rekao i da je jezik kojim se služe srpski zvaničnici neprihvatljiv.

“Mislim da većina država Uneska cijeni to što mi nismo angažovani u sličnoj negativnoj kampanji i, da kažem istinu, ne marim za srpske taktike, fokusiran sam na prikupljanje glasova za mlade ljude Kosova da dobiju iste šanse kao i svi drugi mladi ljudi u svijetu učešćem u globalnom tijelu posvećenom kulturi, obrazovanju, nauci”, rekao je Thaçi za dnevni list “Danas”.

On je precizirao da su napori Kosova usmjereni na to da dobije pozitivnu preporuku Izvršnog odbora Uneska u oktobru, a potom i dvotrećinsku većinu za članstvo u novembru.

Prema njegovim riječima, posljednja faza Briselskog sporazuma odnosi se na to da Srbija konačno prihvati Ahtisaarijev plan, što se sada dešava “korak po korak”.

“Implementacija je ključna, a takođe je ključno ponašanje u skladu sa Briselskim sporazumom. U Briselu, srpska vlada je veoma voljna da pokaže dobrosusjedske manire prema Kosovu, ali zatim u Parizu ili Njujorku, oni i dalje koriste Miloševićev jezik prošlosti”, rekao je zamjenik premijera.

Thaçi je ponovio da će energetski sistem funkcionisati u skladu sa zakonom Kosova, telekomunikacioni sistem biti integrisan u regulatornu mrežu Kosova, a Zajednica srpskih opština funkcionisati bez izvršnih ovlašćenja, u okviru Ustava.

“Kosovo će imati oružane snage jer ovo nije samo želja već i dokazana nužnost. Dobili smo dosta podrške od NATO-a za naše bezbjednosne snage i njihovu evoluciju i sada smo takođe završili Bezbjednosnu strategiju”, kazao je zamjenik premijera, dodavši da te snage moraju biti integrisane u “atlantsku porodicu naroda”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.