Sjećanje na Aylana: Sva djeca svijeta jedan dan nosit će plave hlače i crvenu majicu!


U okviru akcije, koju će organizovati novinari iz ratom zahvaćene Sirije, a za koju još uvijek nije određen datum, djeci iz cijelog svijeta bit će upućen poziv da jedan dan nose plave hlače i crvenu majicu, koje je na sebi imao i trogodišnji Aylan kada je pronađen mrtav na turskoj plaži.

Porodica Kurdi pobjegla je iz Kobanea od užasa koje su činili pripadnici Islamske države (ISIL). Nada za boljim i prije svega mirnijim životom vodila ih je u samo jednom pravcu – ka Evropi.

Aylan i Ghalib, koje su roditelji u posljednjem trenutku izvukli iz porodične kuće i ukrcali na krijumčarski brod, bili su samo u tankim majicama. Ponijeli su jedino ono što su imali na sebi. Kada se čamac prevrnuo tokom noći, bez prsluka, dječaci nisu imali nikakve šanse da prežive.

Na čamcu koji se prevrnuo bilo je 17 osoba, od čega se, uz dvojicu mališana i njihovu majku, utopilo još 10 osoba.
Njihov otac Abdulah ima sestru u Vancouveru, Kanada. Ona je pokušala da ih dovede kod sebe, ali joj kanadske vlasti nisu dozvolile. Stoga je za porodicu Kurdi postojao samo jedan izbor – da se obrate krijumčarima i probaju da se domognu Evrope.

Jedan od putnika, Omer Mošin, kaže da su platili 2.050 eura po osobi, te da se na 12 malih čamaca nalazilo 175 osoba. Nažalost, nijedan od 12 čamaca nije uspio da dođe do obale.

Aylan, Ghalib i ostale žrtve sa čamaca smrti povećali su crni bilans izbjeglica koje su se udavile na više od 2.500, i to samo u 2015. godini.

Sirijski novinar: Očajni smo, treba nam pomoć cijelog svijeta

U razgovoru za naš portal, jedan od pokretača inicijative, novinar iz sirijskog grada Kobani Mustefa Ebdi opisao je stravične prizore sa kojima su se svakodnevno u proteklih nekoliko godina suočavali njegovi stanovnici.

– Pripadnici ISIL-a napali su Kobani sa najtežom artiljerijom i u potpunosti ga razorili. Tu su se mogle vidjeti najbrutalnije ratne scene sa hiljadama nastradalih, među kojima su bili i nevine djevojčice i dječaci – priča Ebdi.

Ipak, kako navodi, lokalno stanovništvo vratilo se u Kobani u nadi da će moći započeti novi život. Međutim, uslijedila je izdaja zbog koje je taj sirijski gradić pretrpio najveći i najbrutalniji masakr u režiji pripadnika ISIL-a.
mustefa

– Potrebna nam je pomoć novinara iz cijelog svijeta kako bismo svi zajedno pokrenuli kampanju solidarnosti za žrtve rata i stanovnike koji nastanjuju zaraćene zone. Nadamo se da ćemo to i postići tako što ćemo uspjeti u namjeri da djeca obuku plave hlače i crvene majice, u spomen na stradalu maloljetnu braću Aylana i Ghaleba Kurdija i njihovu majku Reyhanu – rekao je Ebdi.

– Izgubili smo svaku nadu, pa nam stoga očajno treba pomoć ljudi iz cijelog svijeta. Našim izbjeglicama neophodna je njihova pomoć kako se više ne bi dešavale situacije da se utope pokušavajući da pobjegnu iz zemlje obuhvaćene ratom – zaključio je Ebdi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.