Kosovo dobilo kredit od Evropske Banke za obnovu i razvoj


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbjediće Kosovu kredit od 39.9 miliona evra za finansiranje modernizacije željezničke infrastrukture na Kosovu, u cilju produbljivanja regionalne integracije i jačanje ekonomskog razvoja Kosova.

Do danas, ovo je najveća transakcija EBRD-a na Kosovu i prva investicija Banke u sektoru transporta u zemlji. Ovaj projekat će poboljšati vezu između željezničke mreže Kosova i Evropske mreže preko koridora VIII i Koridora X u bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, na jugu zemlje i na granici sa Srbijom na sjeveru.

Modernizacija infrastrukture transporta je jedan od ključnih prioriteta EBRD-a na zapadnom Balkanu, da bi pomogla u poboljšanju trgovinskih puteva u regionu i razvoju jače među-granične saradnje.

EBRD je počela da investira na Kosovo 1999. god. Do danas, ova Banka je potpisala 41 projekat, koji dostižu poslovni kumulativni neto iznos od preko 127 miliona eura. Kosovo je postalo član EBRD i zemlja razvoja aktivnosti u decembru 2012. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.