Da li Kosovo uvodi recipročne mjere Srbiji?


Nakon što je memorandum o osiguranju vozila, koji su u Briselu postigli predstavnici Beograda i Prištine, počeo sa primjenom, iz vlade Kosova je najavljivano uvođenje probnih tablica za vozila iz Srbije, kao recipročna mjera probnim tablicama za vozila sa RKS registarskim oznakama.

Predsjedavajući kosovske delegacije u dijalogu Beograda i Prištine u oblasti osiguranja Rahim Pacolli kaže da je zbog izdavanja probnih tablica za vozila sa registarskim oznakama RKS pri ulasku u Srbiju, sporazum o osiguranju dovoden u pitanje.

“Ako se od 1. septembra ovo pitanje ne rješi, nalazimo se pred poništenjem sporazuma, a to je jako loše za slobodu kretanja. Zatražio  sam od vlade Kosova da recipročno primjenjuju probne tablice vozila iz Srbije, jer bi tako i sporazum bio recipročan. Sada se krše  prava građana Kosova jer moraju da koriste probne tablice. Bilo bi najbolje rješenje da vlada Kosova od 1. septembra ispoštuje moj zahtjev jer bi onda bio izvršen pritisak na Srbiju da ukloni ovaj problem”, kaže za RTK2 Pacolli.

Pacolli tvrdi da o rješavanju pitanja probnih tablica nisu razgovarali sa predstavnicima Srbije, ali je posrednik u dijalogu Brisel, obavješten. U saopštenju koje nam je poslala kancelarija za Kosovo vlade Srbije navodi se da je pitanje registarskih tablica regulisano i ostaje na snazi po prethodno navedenom sporazumu o slobodi kretanja iz 2011. godine.

“Ono što u ovom trenutku možemo da kažemo je da Kancelarija za Kosovo i Vlada Republike Srbije nikada nisu protiv racionalnih i konstruktivnih rješenja i potrudiće se da u narednom peridu sa vlastima u Prištini pronađu održiva rješenja po ovom i svim drugim otvorenim pitanjima”, stoji u odgovoru kancelarije na pitanje RTK2.

Vlasnici vozila sa KS tablicama, nakon primjene sporazuma o osiguranju mogu slobodno da se kreću na tertitoriji Srbije pošto od osiguravajućih kompanija kupe polisu TPL +. Takođe, vlasnici vozila sa srpskim registarskim oznakama mogu da ulaze na Kosovo sa polisom osuguranja koju već poseduju, bez dodatnih troškova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.