Preko 12.000 porodica traži istinu o nestalim u ratnim sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije


Udruženje građana ,,Žene Srebrenice“, Udruženje ,,Majke Srebrenice“ i udruženja/udruge porodica nestalih osoba sa područja bivše Jugovslavije, povodom 30. avgusta-Međunarodnog dana nestalih, podsjećaju javnost i odgovorne predstavnike institucija vlasti država bivše Jugoslavije da preko 12.000 porodica traga za istinom o svojim najmilijima koji su nestali u ratnim sukobima na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Srbije i Crne Gore.

Navedena udruženja i porodice nestalih mole za značajniji angažman nadležnih u rješavanju pitanja nestalih osoba u proteklim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. U saopćenju navode da članovi porodica umiru u agoniji tragajući za istinom, a politike ignoriraju pravnu, humanitarnu civilizacijsku odgovornost za neriješavanje ovog pitanja, te zahtjevaju konkretne pomake.

Od nadležnih traže otvaranje svih institucionalnih, posebno vojnih i policijskih arhiva koji kriju istinu o nestalim osobama, masovnim i pojedinačnim grobnicama, konačno usaglašavanje i izradu jedinstvene liste nestalih osoba, rješavanje pitanja neidentificiranih posmrtnih ostataka koji se nalaze u zajedničkim kosturnicama i poznatim grobnicama, iznalaženje mehanizma za riješavanje pogreški nastalih pri dosadašnjim identifikacijama te kontinuirane sastanke institucija koje se bave pitanjem nestalih osoba bez obzira na promjene u politikama država, rečeno je u zajedničkom saopćenju za javnost srebreničkih udruženja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.