Istorijski dan za CG, sporazum s Kosovom i BiH (VIDEO)

Crna Gora je u srijedu u Beču potpisala sporazume o granicama sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, tako da jedino otvoreno pitanje Podgorice ostaje sa Hrvatskom oko Prevlake.

Sporazum o razgraničenju sa Kosovom su potpisali crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević sa ministrom vanjskih poslova Kosova Hashimom Tachijem i kosovskim ministarom unutrašnjih poslova Skenderom Hisenijem.

Potpisivanju oba sporazuma prisustvovao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji je za agenciju Anadolija rekao da je to “istorijski dan”, te da “nikada pitanje na granici sa Hrvatskom nije smatrao otvorenim”.

“Mi smo davno postigli sporazum o tome, ako se ne dogovorimo, a mislim da ćemo se teško dogovoriti oko Prevlake, jer je od 2002. prošlo mnogo godina, a nismo se dogovorili, mi idemo na Međunarodni sud pravde u Hagu”, istakao je Vujanović.

Kako je rekao, nakon potpisivanja Sporazuma o granici, danas u Beču, Bosna i Hercegovina i Crna Gora mogu ući u novu, zapravo staru fazu u kojoj su bile prije faze zastoja u odnosima zbog pitanja granice, a u kojoj će se okrenuti svesrdnoj saradnji u duhu bliskih odnosa.

On je naglasio kako ratifikaciju Sporazuma o granici između Crne Gore i BiH očekuje vrlo brzo u parlamentima obje zemlje. 

Primjer za regiju

Sporazum o granici između BiH i Crne Gore potpisali su ministri vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević.


Svečanoj ceremoniji potpisivanja Sporazuma koja je upriličena u zgradi Predsjedništva Republike Austrije prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Republike Austrije Heinz Fisher, kao i šefovi diplomatija Crne Gore i Republike Austrije Igor Lukšić i Sebastian Kurz, prenosi agencija Fena.

Potpisivanju sporazuma je prethodio sastanak predsjedavajućeg Čovića, predsjednika Vujanovića i predsjednika Fishera kojem su prisustvovali šefovi diplomatija Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Austrije Igor Crnadak, Igor Lukšić i Sebastian Kurz.

Svi sudionici potpisivanja sporazuma o granici okarakterizirali su šestogodišnje pregovore između dvije zemlje kao primjer za regiju u rješavanju graničnih pitanja, javlja reporterka Al Jazeera Ana Mlinarić.

Regija u fokusu konferencije

U Beču sutra počinje dvodnevna konferencija o Zapadnom Balkanu, kao nastavak berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel.

Za popodne je najavljen Forum civilnog društva Zapadnog Balkana, čiji je domaćin šef austrijske diplomatije Sebastian Kurz, a učesnici su premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama.

U večernjim satim planirana je prijateljska nogometna utakmica između „FC Future EU“ i „FC EU“.

U dresu „Future EU“ igrat će albanski premijer Rama, kosovski šef diplomatije Hashim Thaci i ministri vanjskih poslova Crne Gore, Makedonije i BiH, Igor Lukšić, Nikola Poposki, Igor Crnadak, kao i predstavnik Vlade Srbije.

Sudija će biti evropski komesar Johannes Hahn, a za ekipu EU će, između ostalih igrati austrijski šef diplomatije i slovenski premijer Miro Cerar.

Autoput Niš-Priština-Drač

Centralni događaj bit će održani u četvrtak, za kada su u jutarnjim satima planirani sastanci u vezi sa izgradnjom autoputa Niš-Priština-Drač i radni doručak ministara privrede regije i EU.

Samit će u 11 sati otvoriti austrijski kancelar Werner Feiman, a o rezultatima, po završetku, javnost će informisati on, njemačka kancelarka Angela Merkel, visoka predstavnica za vanjsku politiku EU Federica Mogherini i u ime regije premijer Srbije Vučić.

Istovremeno bit će održani odvojeni sastanci šefova diplomatija i ministara privrede zemalja regije i predstavnika EU-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.